Dostupni linkovi

Suđenje za ubistvo Tatona - test pravosuđa


Dan žalosti u Beogradu nakon ubistva Brisa Tatona, septembar 2009.
Dan žalosti u Beogradu nakon ubistva Brisa Tatona, septembar 2009.
Pred Višim sudom u Beogradu, u utorak 25. januara, biće izrečene presude optuženima za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona.

Taj datum saopšten je tačno devet meseci od kada je u sudske klupe po prvi put selo 13 od 15 navijača Partizana optuženih da su u septembru 2009.godine, u strogom centru Beograda brutalno pretukli Tatona, ljubitelja suparničkog fudbalskog kluba.

Od tada do danas, oko tog procesa, koji se u Srbiji opterećenoj problemom huliganstva prati sa posebnom pažnjom, dogodilo se svašta - od promene iskaza svedoka, koje zastupnici porodice ubijenog Tatona pripisuju strahu, preko bekstva dvojice glavnoosumnjičenih, do optužbi odbrane okrivljenih da je proces politički montiran.

Zbog toga, obe strane, kao i nezavisni posmatrači, na to suđenje gledaju kao test za srpsko pravosuđe.

Slučaj Tatona, navijača francuskog Tuluza, koji je preminuo desetak dana nakon što ga je na Obilićevom Vencu, u najstrožem centru Beograda, brutalno pretukla grupa huligana, pažnju javnosti privlači još od prvog dana. Njegovo prebijanje 17. septembra 2009., kulminacija je divljanja huligana, koji su tih dana bili dodatno razdraženi očekivanom „Paradom ponosa“.

Ubrzo je uhapšeno je 13 od 15 osumnjičenih navijača Partizana, kojima se upravo završilo suđenje pod optužbom da su bez povoda, maskirani i naoružani palicama, nasrnuli na grupu francuskih državljana, koji su u tom trenutku pili piće u jednom od kafića.

Odbrana je u završnicu procesa ušla sa tvrdnjom da izneti dokazi nisu potkrepili optužbe, a da su slučaj obeležili politički pritisci. Takvog je mišljenja i Jugoslav Tintor, čiji se branjenik Ljubomir Marković, sumnjiči da je jedan od kolovođa napada na navijače Tuluza.
Palata pravde u Beogradu kada je započelo suđenje za ubistvo Tatona, 21. april 2010.

„Na ovom postupku će se praktično videti da li u ovoj zemlji postoji jedan od osnovnih principa demokratskih društava – načelo pretpostavke nevinosti, načelo zakonitosti, načelo sudske nezavisnosti i načelo podele vlasti. Moj klijent je nevin. Ja nemam problema sa dokazima, imam problem samo sa tim što ima onih koji kažu da u ovom postupku nema nevinih. Time sam vam sve rekao“, rekao je Tintor, čiji se klijent Marković sudu obratio kratko, samo tri puta ponovivši: “Nisam kriv!“

Slična je suština iskaza i ostalih 12-oro okrivljenih koji su izneli svoje završne reči, a u kojima su uglavnom ponavljali da su se samo „u pogrešno vreme, zatekli na pogrešnom mestu“. Većina je, poput njihovih advokata, iznela i sumnje u pravičnost postupka.

Takve optužbe advokat Slobodan Ružić, koji zastupa Brisove roditelje, odlučno odbacuje.

„Mislim da se sve vreme pokušava da se ovaj predmet prestavi kao politički, da su pod uticajem vladajućih političkih struktura ovi okrivljeni žrtvovani, što mislim da nije tačno. Ja se ne bi složio ni sa većinom branilaca i okrivljenih koji govore o tome da nema nikakvih dokaza u ovom postupku. Ima dokaza u ovom postupku, ali kakav je njihov kvalitet i do kakve će presude dovesti, videćemo. Ja očekujem osuđujuću opresudu“, kaže Ružić.

Učinjeno dosta propusta

Ukoliko sud odluči da je krivica osumnjičenih dokazana, oni bi se mogli suočiti i sa 40 godina zatvora. Tužilaštvo upravo i insistira na tako drastičnim kaznama, smatrajući da je na taj način neophodno dati primer. Strogo kažnjavanje tražila je i majka ubijenog Brisa Tatona, Suzan, koja se pred kraj procesa obratila sudu.


(Fotogalerija: Beograd odaje počast Brisu Tatonu, oktobar 2009)


“Pravda ne može da vrati Brisa Tatona, ali sud mora da učini sve da učesnici ovog varvarskog čina plate za život koji su oduzeli. Svi koji su tada bili tamo, čak i oni koji ga nisu udarili, svi su krivi i imaju dug u krvi. Nema nevinih u takvoj akciji punoj nasilja, unapred smišljenoj, čiji je jedini cilj bio da se razbiju Francuzi”, rekla je Suzan Taton u svojoj završnoj reči.

Osim roditelja Brisa Tatona, oglašavaju se i porodice osumnjičenih za njegovo ubistvo, koji su poslednjih 16 meseci u pritvoru. Među njima je Snežana Karbić, čiji sin Jovan čeka izricanje presude.

„Mi ovde nismo čuli ni jedan dokaz, ni protiv jednog momka koji je bio na Obilićevom vencu. Jako nam je žao što je život Brisa Tatona izgubljen. Mi nismo sa našom decom već 16 meseci. Nas je otprilike 50 koji smo takođe povređeni u ovom slučaju“,
kaže majka Jovana Karbića.

Dok se okrivljeni, njihovi branioci i roditelji žale na nedostatak dokaza i političke pritiske, suprotna strana je u nekoliko navrata ukazivala da su svedoci zbog straha menjali iskaze, a porodica ubijenog Tatona smatra da se proces odvija presporo.

Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava, primećuje da su se u slučaju Taton događali problemi karakteristični za domaće sudstvo i smatra da on predstavlja test za srpsko prasvosuđe.

“Mislim da su problem, pre svega, za samog sudiju bili ti svedoci koji su odustajali, verovatno zbog toga što su bili zastrašeni od onih koji su se nalazili tamo, pred Sudom. Mislim da je u tom slučaju dosta propusta učinjeno, samom činjenicom da su dvojica, koji su označeni od strane Tužilaštva kao organizatori, u međuvremenu pobegli, tu policija verovatno nije reagovala na vreme. Ono što je loše je što je i suđenje stalno bilo odlaganao iz tako nekih, procesnih razloga", ocenila je Vesna Petrović.

Sledećeg utorka kazne će biti izrečene 13-orici od 15 optuženih za prebijanje Tatona, koje je kao posledicu imalo njegovu smrt. U bekstvu su i dalje Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji se sumnjiče da su kobnog dana organizovali grupu od tridesetak navijača, podelili im hirurške maske, baklje i palice, a potom otišli ka Obilićevom Vencu.
XS
SM
MD
LG