Dostupni linkovi

Suđenje Šešelju: Tužiteljstvo traži 28 godina zatvora


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Haško tužiteljstvo zatražilo je proteklog tjedna 28 godina zatvora za vođu srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, nakon što je tri dana iznosilo završne riječi. Tužiteljstvo je podsjetilo na brojne zločine dragovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta, organiziranih za ratište u orkestraciji optuženoga.

Šešeljev ratni angažman je, prema navodima tužiteljstva, rezultirao protjerivanjem desetaka tisuća civila nesrpske nacionalnosti, te ubojstvom, u optužnici navedenih, najmanje 905 osoba.

Tijekom suđenja Vojslavu Šešelju je izvan razumne sumnje dokazana krivnja za široko rasprostranjene i gnusne ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini, te Bosni i Hercegovini, izjavio je na kraju trećeg dana iznošenja završnih riječi tužitelj Mathias Marcussen (riječima sudske prevoditeljice):

„Kada je Vukovar najzad pao, srpske snage, uključujući i brojne šešeljevce za koje je optuženi lično odlučio da se upute u Vukovar, protjerivali su, ubijali, tukli, mučili, silovali i zlostavljali preostalo nesrpsko stanovništvo. Optuženi i ostali učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu produžili su sa svojom kampanjom progona u BiH kada je BiH krenula putem nezavisnosti.“

Nakon što je tužiteljstvo navelo niz primjera brutalnih ubijanja i mučenja od strane Šešeljevih dobrovoljaca, i optuženi je najavio kako će iznijeti svoje završne riječi čiji se početak očekuje nadolazeći ponedjeljak:

„Pošto mi niste dali mogućnost da izvedem dokazni postupak odbrane, ja sam vam na vreme dostavio dve moje glavne knjige. Jedna se zove ’Rimokatolički zločinački poduhvat stvaranja veštačke hrvatske nacije’, a druga se zove ’Ideologija srpskog nacionalizma’. Ja imam nameru da koristim pojedine citate iz tih knjiga kao sastavni deo završne reči, a ne kao iznošenje dokaza.“

Podsjetimo: Šešelj je odustao od izvođenja svoje obrane nakon što mu je Tajništvo Haškog suda odbilo dostaviti novčana sredstva koja je tražio. Od predsjedavajućeg suca Jean Claude Antonettija je pak zatražio da njegova riječ bude zadnja u postupku ukoliko se tužiteljstvo odluči na repliku na njegovo izlaganje sljedeći tjedan, za koje je dobio isto vremena kao i optužba - 10 sati, odnosno tri radna dana.

Tužiteljstvo je zatražilo od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja bez da mu se u to uračunaju i kazne iz tri suđenja za nepoštivanje suda zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka. No, prema dosadašnjoj praksi, optuženom će se uračunati u pravomoćnu kaznu vrijeme koje je proveo u pritvoru do sada - devet godina od dobrovoljne predaje.

*********
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:

Inicijativa: BiH da odlikuje Srđana Aleksića
Entiteti BiH zaobilaze plaćanje odštete bivšim logorašima

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG