Dostupni linkovi

Počelo suđenje za ubistvo Brisa Tatona



Video prilog iz oktobra 2009. godine - Više hiljada Beograđana okupilo se u centru grada u znak protesta protiv nasilja u Srbiji i smrti francuskog navijača Brisa Tatona

Iva Martinović, Nebojša Grabež

Posle više od pola godine od ubistva pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje za ubistvo navijača francuskog fudbalskog kluba Tuluz Brisa Tatona. Početak suđenja grupi od 14 okrivljenih za teško ubistvo bio je u znaku negiranja krivice dvojice optuženih, Ljubomira Markovića i Ivana Grkovića, koji se zajedno sa odbeglim Đorđem Prelićem, terete za organizovanje grupe koja je ubila francuskog državljanina Brisa Tatona.

Marković je rekao da je on - kako se izrazio - "vođa navijanja" na južnoj tribini Partizanovog stadiona, a ne vođa navijača “ koji drugima naređuje šta da rade”.

"Na Obilićevom vencu sam bio da bih popio piće, a ne da se obračunavam sa bilo kim. Ne poznajem ostale optužene, osim Prelića, a moguće je da oni mene prepoznaju sa trbina, pošto od mene kreću sve navijačke pesme."


Marković je opisao da se 17. septembra prošle godine, kada je Bris Taton brutalno prebijen, našao sa prvooptuženim Prelićem i odvezao ga svojim automobilom da, kako kaze - "nešto završi" , tvrdeći da ne zna šta je Prelić "završavao". Potom su se našli kafiću 'Jelena' na Obilićevom vencu, u neposrednoj blizini kafića u kojem je bio Bris Taton.

“Video sam neku gužvu i momke sa hirurškim maskama, obučene u crne dukseve. Pošto sam ranije kao vođa navijača imao probleme sa policijom, odlučio sam da se sklonim, jer nisam imao veze sa tim."

Krivicu je negirao i Ivan Grković, koji je priznao da je video trenutak kada Bris Taton pada sa stepeništa visine 10 metara, ali je rekao da nije video da ga neko juri, ili da ga je neko bacio sa tog stepeništa.

Marković, Prelić i Grković optuženi su da su organizovali grupu koja se okupila u Terazijskom parku i da su ostalim napadačima na francuske navijače podelili palice i baklje, kojima su posle toga tukli Tatona. Od posedica povreda Bris Taton je umro posle 12 dana u beogradskom Urgentnom centru.

Francuski ambasador veruje pravosuđu


Porodica stradalog mladića nije bila u mogućnosti da dođe na početak suđenja zbog problema sa avio saobraćajem, ali - kako kaže njihov punomoćnik Slobodan Ružić - prisustvovaće nastavku suđenja.

“U istrazi su utvrđene neke činjenice, ali ipak, očekujem da na glavnom pretresu dođemo do nekih glavnih dokaza koji se odnose pre svega na to, koja su od ovih lica izvršila ovo monstruozno ubistvo. Nadam se da će ova država, konačno, da preduzme nešto. Ne samo ovo suđenje, nego da će preduzeti nešto protiv onih koji praznike sporta pretvaraju u praznike nasilja.”


Francuski ambasador u Srbiji sa advokatima u procesu za ubistvo Brisa Tatona
Velika sudnica u Palati pravde bila je ispunjena gotovo do poslednjeg mesta, a rođaci i prijatelji optuženih su u jednom trenutku zastupnicu odbrane Zoru Dobričanin Nikodinović nagradili aplauzom. Advokatica je bila direktna i u obraćanju novinarima:

“Ja bih vas zamolila da vi preko medija apelujete na sve učesnike u političkom i kulturnom životu, nevladinom sektoru, itd., da ostave sud da radi svoj posao, a da svoje ambicije, frustracije i političku proragandu rade na drugom mestu i u drugim slučajevima, a ne da zloupotrebljavaju sudbinu ovih momaka koji su u pritvoru i na optuženičkoj klupi, i da ne zloupotrebljavaju smrt pokojnog Tatona i tugu njegove porodice.”


Suđenju je prisustvovao veliki broj novinara, kao i ambasador Francuske Žan Fransoa Teral koji je rekao da veruje u srpsko pravosuđe:

“Radi se o francuskom državljaninu i moja je dužnost da budem ovde. Osim toga, sasvim je jasno da ovaj proces podiže veliku buku i izaziva mnogo intersovanja u Francuskoj, a posebno u regionu Tuluza. Želim da pravda bude zadovoljena i da odgovara delu koje je učinjeno.”


Goran Miletić
Tragična smrt Brisa Tatona duboko je uznemirila dobar deo građanske javnosti, međutim, na Obilićevom vencu, gde se dogodio brutalni napad, nema nikakvog obeležja koje bi podsećalo na ovaj događaj.

Jedna ulica u Vrnjačkoj Banji ponela je ime Brisa Tatona a, iako je ista inicijativa pokrenuta i u Beogradu, ona još nije realizovana.

Goran Miletić iz švedskog Helsinškog odbora za ljudska prava:

„Mislim da su reakcije malo ambivalentne. S jedne strane to je naišlo na veliku osudu javnosti, ali čini mi se da je to isključivo zbog toga što je u pitanju strani državljanin i zbog toga što je državi Srbiji i državnim organima i svima ostalima više stalo da se ne ukalja neko lepo lice Srbije. Što se tiče svega onoga što se posle dogodilo, a to su protesti je svakako nešto što treba podržati, to je reakcija javnosti. Međutim, to davanje imena ulicama može samo delimično da se pokaže da javnost ne pristaje na nasilje, ali javnost mora mnogo više da pritisne vlast da u svim slučajevima nasilja, naročito ovim koji se završavaju smrtnim ishodom reakcija sudstva i policije mora biti mnogo jača i mnogo brža", smatra Goran Miletić.

*****
Pročitajte i ovo:
Promil nasilnika nadjačao većinu?
Dan žalosti u Beogradu zbog smrti francuskog navijača
Osude ubistva Brisa Tatona: Građanska Srbija protiv nasilja
XS
SM
MD
LG