Dostupni linkovi

Sudija Anttonetti zabrinut za zdravlje Vojislava Šešelja


Ultra-nacinalistički lider Vojislav Šešelj na suđenju u haškom Tribunalu,21.septembar 2010.
Ultra-nacinalistički lider Vojislav Šešelj na suđenju u haškom Tribunalu,21.septembar 2010.
Administrativna rasprava u slučaju haškog tužiteljstva protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, pretvorila se u svađu svih strana oko autentičnosti pronađenih ratnih dnevnika bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Napetosti zbog zaustavljanja procesa za zločine protiv nesrpskog stanovništva u Vojvodini, BiH i Hrvatskoj, mogla se osjetiti, ne samo između optuženog i tužiteljstva već i među samim sucima.

„Poduzeti ću sve da budete dobrog zdravlja“, rekao je predsjedavajući sudac Jean Claude Anttonetti optuženom Šešelju izražavajući zabrinutost potaknutu pismom osobe bliske optuženom uz koje je priloženo mišljenje uglednog srbijanskog kardiologa.

Sudac je izjavio kako se ne želi naći u istoj situaciji u slučaju protiv Slobodana Miloševića koji je umro samo mjesec dana prije okončanja višegodišnjeg procesa. Vijeće je zato naložilo da Šešelja pregleda vrsni kardiolog nakon čega će donijeti odluku o nastavku ili prekidu suđenja do oporavka optuženog. Budući da se nalazi u pritvoru 8 godina bez okončanja suđenja, Šešelj se pogotovo usprotivio stavljanju procesa protiv Zdravka Tolimira te Radovana Karadžića u prioritet tajništva suda u pogledu prevođenja i printanja pravnih dokumenata i dokaza.
Poduzeti ću sve da budete dobrog zdravlja, rekao je predsjedavajući sudac Jean Claude Anttonetti


„Uz svo uvažavanje povijesne uloge doktora Radovana Karadžića i generala Zdravka Tolimira ja smatram da je ovo brutalno kršenje nekih osnovnih pravnih princip, jer moj pritvor već traje 8 godina, pritvor gospodina Tolimira nešto više od 3 godine i pritvor gospodina Kradžića nešto više od 2 godine. U svakoj varijanti prioritet je morao imati proces koji se vodi protiv mene, a ne neki drugi. Ja sam rekorder u zatvoru po vremenu neprekidnog boravka u pritvoru“, pobunio se optuženi.

Šešelj koristi za obranu hrvatske tjednike

Podsjetimo, tužiteljstvo je nakon pronalaska dnevnika Ratka Mladića zatražilo mogućnost iznošenja dodatnih dokaza i svjedoka protiv Šešelja, čemu se optuženi energično usprotivio tijekom administrativne rasprave. Sutkinja Flavia Lattanzi se usprotivila da se administrativna rasprava koja se održava zbog praktičnih pitanja oko procesa, poput zdravstvenog stanja optuženog, iskoristi za raspravu o osnovanosti zahtjeva tužiteljstva u vezi prezentacije Mladićevih dnevnika.
Sudijica Flavia Lattanzi u ICTY na suđenju Šešelju, Hag 21.septembar 2010.

No predsjedavajući sudac Anttonetti dozvolio je Šešelju iznijeti usmenu argumentaciju o spomenutom budući da ju nije iznio pismenim putem. Optuženi je u 13 točaka osporavao autentičnost Mladićevih dnevnika koristeći pri tom navode dvaju hrvatskih tjednika koje čita, kako je rekao, jer robija s nekim hrvatskim generalima.

„Na naslovnoj strani vidite slavnog srpskog generala Ratka Mladića i piše: „Globus istražuje – Mladićevi dnevnici ili velika prevara? Političari i grafolozi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije sumnjaju u autentičnost“, kako Hrvati kažu, „krvnikovih rukopisa“. Jer za njih je svaki ugledni i istaknuti Srbin krvnik. Za njih su dobri Srbi samo mrtvi Srbi ili puzajući Srbi kao kišne gliste...koje puze....Međutim članak obiluje velikim brojem argumenata.“, ustvrdio je Šešelj.

„Svaki Srbin, osim šake izdajnika ponosan na pomoć braći“ Šešelj je iskritizirao odlomke Mladićevih dnevnika koje bi tužiteljstvo željelo uvesti u sudski spis tvrdeći kako oni nemaju vezi s njim niti s dobrovoljcima Srpske radikalne stranke za čije zločine ga tereti haško tužiteljstvo po zapovjednoj odgovornosti.

Ali i iznio neke svoje stavove: „Sve dok Republika Srbija nije proglasila blokadu Republike Srpske pomagala je sve strukture tamo. I zašto im ne bi pomagala? Celi Zapad pomaže Muslimane i Hrvate, a mi iz Srbije da ostavimo svoju braću u Republici Srpskoj. I što time tužiteljstvo dokazuje? Samo vlastitu neupućenost. Vlastiti dilentatizam. Pa svi Srbi iz Srbije su i danas ponosni, osim te šake izdajnika, što je Srbija pomagala prekodrinske Srbe. I? Ništa.“

Tužiteljstvo je objasnilo kako je optuženi nazvao argumentaciju tužiteljstva glupom jer ju nije pažljivije razmotrio. Tužitelj Marthius Marcussen objasnio je kako su dijelovi dnevnika Ratka Mladića bitni za dokazivanje udruženog zločinačkog poduhvata protjerivanja nesrpskog stanovništva.
Pa svi Srbi iz Srbije su i danas ponosni, osim te šake izdajnika, što je Srbija pomagala prekodrinske Srbe - Vojislav Šešpelj

Suđenje Šešelju za zločine paravojnih jedinica Srpske radikalne stranke je u određenoj blokadi budući da je Predsjedavajući sudac Anttonetti naložio dodijeljivanje prijatelja suda slučaju koji bi trebao odlučiti je li zbog navoda u knjizi bivše tužiteljice Carle del Ponte o političkoj uvjetovanosti Tribunala potrebno podići neke optužnice što je optuženi zatražio te je li sam Anttonetti koji se spominje u knjizi treba izuzeti iz slučaja.

Optuženi je inače najavio i odbijanje iznošenja vlastite obrane budući da mu sud još nije odobrio zatražena financijska sredstva. No Šešelja očekuje još jedno suđenje za nepoštivanje Haškog suda, zbog objavljivanja informacija opasnih po identitet 11 zaštićenih svjedoka, zbog čega je veliko suđenje bilo prekinuto na jedno vrijeme.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG