Dostupni linkovi

Suđenje Sanaderu i HDZ-u 16. travnja


Ivo Sanader u pratnji svog odvjetnika Čede Prodanovića dolazi na Županijski sud, Zagreb, 21. ožujak 2012.
Ivo Sanader u pratnji svog odvjetnika Čede Prodanovića dolazi na Županijski sud, Zagreb, 21. ožujak 2012.
Suđenje bivšem hrvatskom premijeru i bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci za korupciju počinje 16. travnja. Sanadera i suradnike se tereti da su iz ministarstava i javih poduzeća u crne fondove HDZ-a i privatne džepove „isisali“ preko 70 milijuna kuna – gotovo 10 milijuna eura.

Preko 500 stranica optužnice, prvi puta da je jedna politička stranka na optuženičkoj klupi zbog optužbe za korupciju, i prvi puta da se sudi bivšem premijeru – to je samo početak priče koja će od 16. travnja, kada započinje suđenje u slučaju „Fimi media“ sljedećih mjeseci puniti novinske stupce.

Sanadera se tereti da je između 2003. i 2009. godine zajedno sa suradnicima „olakšao“ preko triju marketinških agencija razna ministarstva i javna poduzeća za preko 70 milijuna kuna - nešto preko 30 milijuna kuna je po optužnici išlo u „crne fondove“ HDZ-a, Sanader je po optužnici za sebe zadržao 15 milijuna kuna – oko 2 milijuna eura, a Nevenka Jurak, vlasnica jedne od marketinških agencija „Fimi media“ po kojoj je cijela afera dobila ime – također toliko.

U postupku će svjedočiti cijelo tadašnje predsjedništvo HDZ-a, dakle i sadašnja šefica HDZ-a Jadranka Kosor, kao i neki estradnjaci koji su navodno iz „crnih fondova“ HDZ-a dobijali novac za pjevanje u izbornim kampanjama.

Situacija sa okrivljenicima je šarena – dvoje vlasnika tvrtki preko kojih je isisavan novac - Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić – priznali su krivicu i nagodili se sa tužiteljstvom za manje kazne. Osuđeni su na 11, odnosno 6 mjeseci i moraju državi vratiti ukupno 3,8 milijuna kuna – oko pola milijuna eura.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, bivša HDZ-ova računovotkinja Branka Pavošević i vlasnica „Fimi medie“ Nevenka Jurak priznali su krivicu, ali se nisu nagodili, dok Sanader, bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček i sam HDZ odbacuju svaku krivnju.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović najavio je da će tijekom suđenja dovoditi u pitanje vjerodostojnost ovih priznanja, a sam Sanader mnogo je žešći u svom komentaru.

„Netko prizna da je kriv, da je počinio kazneno djelo, a onda samo kaže – 'A to mi je rekao Sanader!' Dokazat ćemo u ovom postupku da to tako nije bilo. Taj film ti sigurno neće gledati!“ kazao je on.

U HDZ-u tvrde da su žrtve

U HDZ-u kažu kako oni nisu krivci, nego – žrtve! Niti je navedeni novac stizao na žiro račun stranke, niti je za vođenje tog računa odgovoran predsjednik stranke, nego Predsjedništvo. A kako ono nije ništa znalo o svemu, ne može biti odgovorno, kaže HDZ-ov zastupnik Damir Sesvečan.
Vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, Zagreb, 21. ožujak 2012.
Vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, Zagreb, 21. ožujak 2012.

„Prema tome, niti su članovi Predsjedništva HDZ-a imali bilo kakvih saznanja o počinjenju bilo kakvih kaznenih djela koja nam se stavljaju na teret“, kazao je Sesvečen.

Za sada je potvrđeno oko 150 svjedoka. Sanaderov odvjetnik Prodanović kazao je da su za svjedoka predložili i vlasnika „Agrokora“ Ivicu Todorića i kontroverznog poduzetnika Tomu Horvatinčića kako bi opovrgnuli iskaz bivšeg HDZ-ovog rizničara Barišića koji je u istrazi ustvrdio da im je davao novac.

Njegova kolegica Jadranka Sloković potvrdila je i da će na suđenju fra Slaven Milanović Litra kao svjedok govoriti o okolnostima navodnog posredovanja u davanju mita pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu kojemu je navodno dano 516.000 eura da u predizbornoj kampanji - ne pjeva. Tužiteljstvo predlaže da se dio svjedočenja danih pred istražnim organima pročita na sudu, ali se Prodanović tome protivi.

„Tijekom istrage obrane uopće nisu imale prilike sudjelovati u ispitivanju tih svjedoka. Tražimo neposrednu kontradiktornu raspravu i bez naše suglasnosti se ne može čitati.“

Protiv Sanadera se već vodi sudski postupak za uzimanje provizije od Hypo banke pred 15-ak godina i za uzimanje provizije od mađarske naftne kompanije MOL kako bi preuzeli upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, iako nemaju većinski paket dionica.
XS
SM
MD
LG