Dostupni linkovi

Optuženi: Muslimanski ekstremisti nisu željeli mir


Iz haške sudnice, sa suđenja Karadžiću, 5. oktobar 2010
Iz haške sudnice, sa suđenja Karadžiću, 5. oktobar 2010
Drugi dan za redom na haškom suđenju optuženom za ratne zločine i genocid Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenje bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a za BiH 94-te godine Michaela Rosea, britanskog generala kojeg neki analitičari optužuju da je naklonjen srpskoj strani.

U Hagu se već pojavio kao svjedok, ali na drugom UN-ovom sudu, Međunarodnom sudu pravde, svjedočeći u slučaju tužbe BiH protiv Srbije za genocid. Tada je izjavio da Srbija nije imala utjecaj na bosanske Srbe tijekom rata. Trenutno ga na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) unakrsno ispituje optuženi Karadžić koji se brani sam.

Bošnjačka strana je prema tvrdnji Karadžića sama napadala vlastite civile tijekom rata, pogotovo u Sarajevu, kako bi za to optužila srpsku stranu.

„Tada bismo mi bili potpuni imbecili kada bismo pucali ispred Holliday In-a (hotela u Sarajevu) gdje svi i promatrači i novinari mogu da vide“, konstatirao je Karadžić.

Za potkrepu svoje teze optuženi je iskoristio knjigu svjedoka Rose-a u kojem je on kao zapovjednik UNPROFOR-a opisao okolnosti sukoba:

„Da ne čitam sve....bez obzira na to po mom mišljenju, moralna razlika između bosanskih snaga koje pucaju po Srbima kako bi nastojali isprovocirati odmazdu po civilima i Bosanaca samih koji pucaju po svom narodu, vrlo je tanka...Dakle to je Vaše stajalište i ja sam se prije na to pozvao?“

„Da to je moje stajalište“, odgovorio je svjedok.

„Hvala dijelimo isto stajalište“, komentirao je optuženi.

Tvrdnje o samonapadanju


Karadžić je ustvrdio kako je i sam zapovjednik UNPROFOR-a Rose napisao u svojoj knjizi kako je bilo mnoštvo incidenata snajperiranja i otvaranja druge vatre po vlastitim civilima kao bi se Srbi diskreditirali. General Rose je potvrdio da se jednom posumnjalo da se to dogodilo prilikom snajperskog djelovanja na jedan sarajevski tramvaj, odbivši tvrdnju kako je bilo riječ o raširenoj pojavi.

„Kad god smo mi protestirali zbog paljbe po tramvajima, odgovor sa srpske strane bio je uvijek da su to učinile snage Vlade BiH kako bi diskreditirale Srbe. Mislim da je jednom prilikom bilo, a puno puta se tako događalo. U jednoj prilici su zapravo Francuzi, francuski snajper je dao dokaze da je to tako bilo. Jedan incident“, napomenuo je svjedok.

Tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka, Karadžić je ustvrdio kako bošnjačka strana nije ni željela mir budući da je ratnim stanjem ostvarivala veliku financijsku korist. Muslimanski ekstremisti u Predsjedništvu nisu željeli dogovor, a u ratu su se služili lukavstvom na način da su kompromitirali suprodstavljenu stranu, ustvrdio je optuženi, koristeći ponovno kao svoju potkrepu svjedokovu knjigu o njegovoj mirovnoj misiji u BiH.

„Vidite da niste prosrpski orijentirani gospodine generale, vidite ovdje kažete: Siguran sam da su Srbi pucali po tramvajima, ali vjerujem i da je Ganić (Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva Republike BiH, np.a.) organizirao tajnu policiju koja će otvarati snajpersku vatru. Te jedinice su pucale pod uglom koji se poklapao s pravcem srpske linije“
, pročitao je dijelove knjige Karadžić.

Unakrsno ispitivanje generala Rosea i dalje se nastavlja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG