Dostupni linkovi

Suđenje Perišiću: Financiranje VRS-a iz „raznih izvora“


Optuženik Momčilo Perišić pred Tribunalom u Hagu
Optuženik Momčilo Perišić pred Tribunalom u Hagu
Haško suđenje bivšem zapovjedniku generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću nastavljeno je iskazom svjedoka obrane Rajka Petrovića koji je od 1992. godine obavljao dužnost u Upravi za planiranje, razvoj i financiranje Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Budući da je prema haškoj optužbi general Perišić optužen za financijsku i logističku pomoć srpskim snagama van Srbije što je, prema optužnici, doprinijelo počinjenju zločina, obrana je izvela Petrovića kako bi sudskom vijeću ispričao o načinima financiranja Vojske Republike Srpske.

Svjedok Petrović je potvrdio obrani kako je financijska pomoć Vojsci Republike Srpske uglavnom stizala iz Srbije, no ne iz Vojske Jugoslavije, već iz raznih izvora.

„Bilo je tu raznih donacija, pomoći, građana, udruženja, poduzeća. Kako na lokalnom nivou tako i posebno iz Savezne Republike Jugoslavije. Pored navedenog, značajni izvor prihoda predstavljala su i udruženja Srba koji su radili privremeno ili trajno u inozemstvu“, opisao je Petrović.
Rajko Petrović

Svjedok je opisao kako je kao djelatnik uprave za planiranje, nabavu i financiranje vidio brojne malverzacije i zloupotrebe prilikom dostavljanja pomoći iz vana. Pogotovo na lokalnim nivoima pa se često događalo da neke jedinice imaju viškove sredstava, dok su druge ostajale bez ičega.

„Vladao je jedan popriličan....možda nije adekvatna riječ- kaos. Svatko je pogušavao...ne svatko, ali mnogi su pokušavali da se bave tom pomoći, tim materijalnim rezervama, sredstvima kako bi na neki način ostvarili svoj rejting na tom lokalnom nivou. To je svakako uzrokovalo pojedine anomalije...bilo je ratnih profitera i tako“, objasnio je svjedok.

Svjedok Petrović također je obrani potvrdio kako je i ratni plijen, poput vozila, hrane, municije, također korišten za potrebe vojske. S druge strane tijekom unakrsnog ispitivanja tužiteljica Carter je suočila ovog, kao i prethodnog svjedoka obrane, s dnevnicima Ratka Mladića zapovjednika Vojske Republike Srpske, kako bi potvrdila financijsku ovisnost bosanskih Srba o Vojsci Jugoslavije iz Srbije, odnosno da se zbog problema u isplačivanju plaća Mladić obratio upravo Perišiću.

„Recite jeste li na kraju krajeva Vi znali da je bilo nekakvih sastanaka koje je VRS održavao s VJ kako bi se riješili problemi s tim plaćama“, upitala je tužiteljica.

„Ja nisam bio član štaba generala Mladića. A iz nekih informacija, nezvaničnih ili zvaničnih, znao sam da se razgovara i sa ministarstvom obrane odnosno vladom RS-a i mogućoj isplati plaće preko te vlade, a i ovamo (ministarstvo obrane SRJ) da postoje određeni razgovori. Konkretnih informacija nisam ja imao. Možda general Tomić, koji je bio načelnik uprave“, odgovorio je svjedok.

Nakon Petrovića obrana generala Perišića izvesti će novog svjedoka koji bi joj trebao pomoći u potvrdi teze kako je vojsku bosanskih Srba pomagala Savezna Vlada, odnosno ministarstvo obrane, a ne Vojska Jugoslavije kojoj je optuženi bio na čelu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG