Dostupni linkovi

Ispitivana veza između srpskog političkog vrha i paravojnih formacija


Radovan Karadžić pred sudom u Hagu
Pred Tribunalom u Hagu u utorak je nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti. Svjedočenje je nastavio Momčilo Mandić koji je na početku rata u BiH bio pomoćnik republičkog ministra unutrašnjih poslova, a s proljeća 1992. imenovan je za ministra pravosuđa RS.

U nastavku svjedočenja Momčila Mandića, tužitelj Alen Tiger je ispitivao je vezu između srpskog političkog vrha i paravojnih formacija, tačnije veze sa Željkom Ražnjatovićem Arkanom. Momčilo Mandić je istakao da je samo znao da je Biljana Plavšić bila ta koja je kontaktirala sa Arkanom. Nakon toga, tužitelj je pustio video snimku na kojoj se Radovan Karadžić zahvaljuje Arkanu i njegovim vojnicima što su odbranili srpski narod.

„Ja vam se duboko zahvaljujem i čestitam vam i nadam se da ćemo se sretati u miru, a vi ćete biti uvijek dragi gosti u srcima ljudi koje ste branili i odbranili. Hvala vam.“
„Gospodine predsedniče, u ime Srpske dobrovoljačke garde, želim da vam kažem dve reči, a to je da smo spremni i na vaš poziv da ćemo biti nazad, da branimo naša večna ognjišta, da branimo žene i decu, da branimo srpske teritorije i našu veru pravoslavnu. Hvala predsedniče!“


Tužitelj Alen Tiger ispitivao je koliko su predstavnici vlade mogli kontrolisati srpske lokalne zvaničnike na terenu. Tako je pušten snimak telefonsog razgovora između Momčila Mandića i načelnika opštine Ilidža i poslanika u Narodnoj skupštini Nedeljka Prstojevića:

„Ma vidi, molim te, dva-tri Muslimana stavi negde tamo, da kažemo da i mi zapošljavamo i Muslimane i Hrvate i Srbe, bez obzira na naciju, ako su lojalni srpskoj državi tako.“


Tužilac je upitao Mandića da li postojala kazna za one koji su provodili etničko čišćenje, na šta je on odgovorio da on nije imao ingerencije da bilo šta uradi.

Nakon toga, optuženi Radovan Karadžić počeo je ispitivanje svjedoka, za šta ima ukupno 20 sati. Na početku ispitivanja Karadžić se bavio pregledom istorijskih događaja i temama iz prijeratnog perioda.
XS
SM
MD
LG