Dostupni linkovi

Lynden na suđenju Karadžiću: Sarajevo je ličilo na grad duhova


Radovan Karadžić na suđenju
Radovan Karadžić na suđenju
Suđenje optuženom za ratne zločine u BiH, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS), Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu nastavljeno je u srijedu izvođenjem novog svjedoka tužilaštva - holandskog novinara i nekadašnjeg ratnog izvještača "Sky Newsa" iz BiH i Hrvatske Arnouta Van Lyndena.

Arno Van Linden opisao je situaciju u Sarajevu kada je došao u maju 1992. godine, rekavši kako je Sarajevo ličilo na grad duhova. Rijetki su bili prolaznici, a i oni koji su se usudili izaći, morali su trčati ulicama i raskrsnicama kako ih ne bi pogodio metak:

„Ljudi su trčali, pored toga što su neki bili stari i nisu bili u stanju da trče, morali su da pređu ulicu i svi su trčeći prelazili. Ja nikad nisam bio u takvom gradu ranije. Živio sam u Bejrutu, gradu koji je bio u ratu, ali nije bila takva situacija.“


Potom je govorio o snajperistima koji su na sarajevskim ulicama ubijali civile, a kasnije i o granatiranjima grada:

„Grad je izgrađen oko rijeke, na dnu doline. Ono što ste ovdje vidjeli su brda na jugu koja su držali bosanski Srbi. Bukvalno, mi smo to vidjeli u septembru '92. godine kada smo radili na strani bosanskih Srba i snimali sa te strane, da su mogli bukvalno da gledaju na ulice grada Sarajeva, srca Sarajeva.“


Inače, Van Linden je kasnije jedno vrijeme izvještavao i sa Pala gdje se nekoliko puta susreo sa Karadžićem koji mu je u neobaveznim razgovorima pokazivao karte i iznosio svoje viđenje situacije. Na Palama je susreo i Ratka Mladića, koji mu je pokazao položaje bosanskih Srba. Potom je jedno vrijeme boravio i u Goraždu.

Glavno ispitivanje trajat će dva dana.

Van Lynden je ranije u Tribunalu svjedočio na suđenjima generalima Stanislavu Galiću i Momčilu Perišiću, nekadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, te funkcioneru Republike Srpske Krajine Milanu Martiću.

*****
Detalje o Radovanu Karadžiću, bivšem predsedniku RS i vrhovnom komandantu vojske bosanskih Srba, optuženom za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene u BiH od 1992. do 1995., o suđenju protiv njega, kao i analize, komentare i reakcije na suđenje, možete pročitati u sekciji RSE Suđenje Karadžiću

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
XS
SM
MD
LG