Dostupni linkovi

Zaštićeni svjedok: Snage bosanskih Srba pucale nasumice po Sarajevu


Sarajevo pod opsadom - mapa
Sarajevo pod opsadom - mapa
U nastavku suđenja bivšem lideru bosanskih Srba, Radovanu Karadžiću, zaštićeni svjedok odgovorio je na upit tužilaštva da je tokom svog boravka u Sarajevu primijetio da su snage bosanskih Srba pucale po Sarajevu nasumice.

„Po gradu potpuno neselektivno, a to sam ustanovio i sam zato što sam bio stacioniran u gradu, dakle, na mjestu gdje je dolazilo do udara te nasumične paljbe,“ rekao je svjedok.

Potom je sjednica zatvorena za javnost do kraja ispitivanja tužilaštva.

Tokom unakrsnog ispitivanja optuženi Radovan Karadžić pitao je svjedoka da li mu je poznato da su pripadnici teritorijalne odbrane u Sarajevu pucali na srpske položaje iz neposredne blizine snaga UN-a kako bi izazvali reakciju srpske vojske da puca na UN.

„Ne, mislim da nije tako. Oni bi se približili katkad položajima UN-a da bi otvarali paljbu nadajaući se da srpska vojska neće po njima pucati budući da su se nalazili kraj objekata UN-a. Dakle, na neki način oni su se zaklanjali iz našega imuniteta,“ odgovorio je svjedok.

Karadžić je u nastavku javne sjednice postavio pitanje o kršenju primirja koje je, po njegovim tvrdnjama, kršila samo muslimanska strana. Svjedok je odgovorio da su prekidi primirja bili česta pojava i da su primirje kršile sve strane.

Tokom svjedočenja u ponedjeljak većina sjednice je bila zatvorena za javnost budući da je riječ o zaštićenom svjedoku. Suđenje se nastavlja u utorak.

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
XS
SM
MD
LG