Dostupni linkovi

Mandić potvrdio navode optuženog o ratnim zbivanjima u maju 1992.


Hag, Foto: Vlado Azinović
Hag, Foto: Vlado Azinović
U Haškom tribunalu nastavljeno je svjedočenje Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde RS, na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

U nastavku svog svjedočenja, Momčilo Mandić potvrđivao je navode optuženog da Vlada Republike Srpske na početku rata nije imala nikavih informacija o ratnim zbivanjima u maju 1992. godine.

Na pitanje da li je Komisija za ratne zločine Vlade RS, koja je formirana u junu '92., skupljala informacije o svim zločinama a ne samo one koji su počinjeni nad Srbima, Mandić odgovora:

„Nije ovdje naznačeno za koje, znači – za sve ratne zločine. Podrazumijeva se to.“


Optuženi Radovan Karadžić tvrdio je da se sukobio i sa haškim bjeguncem Ratkom Mladićem, koji se protivio njegovoj odluci da sudove izmjesti iz Vojske RS i prebaci u Ministarstvo odbrane:

„Na prijedlog ministra vojnog to ste uradili i tada je došlo do sukoba između vas i načelnika vojske, odnosno načelnika Generalštaba, gospodina Ratka Mladića.“

U svojim odgovorima Mandić je uglavnom potvrđivao da se rukovodstvo bosanskih Srba na početku rata nastojalo da sve radi, kako je naglasio - po zakonu.

Momčilo Mandić, po sopstvenom zahtjevu, svjedok je Suda, a ne Tužilaštva Haškog tribunala, na suđenju Karadžiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
XS
SM
MD
LG