Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Insajder o zločinima nad zvorničkim Bošnjacima


Zaštićeni svjedok KDZ 610 u sudnici, 28. ožujka 2012.
Zaštićeni svjedok KDZ 610 u sudnici, 28. ožujka 2012.
Nakon svjedočenja poptuno zatvorenog za javnost, suđenje bivšem predsjedniku Radovanu Karadžiću ponovno se otvorilo makar se radilo o iskazu još jednog zaštićenog svjedoka pod pseudonimom KDZ 610. Budući da se radilo o insajderu iz snaga bosanskih Srba, vjerovatno policajcu, iskaz je bio jako sažet kako bi mu se identitet što bolje zaštitio.

Njegovo svjedočenje je bilo vezano uz izbijanje sukoba u Zvorniku 1992.godine kada su lokalni Srbi zajedno s Jugoslavenskom narodnom armijom (JNA) napali Bošnjake koji su morali pobjeći iz spomenute općine.

U vrlo kratkom sažetku iskaza zaštićenog insajdera iz Zvornika, spominje se zatvaranje uhvaćenih civila bošnjačke nacionalnosti u objekte diljem općine u kojima su zlostavljani i ubijani. Pri tom su navedena kao mjesta zatočenja tvornica Alhos, farma Ekonomija, Dom kulture u Čalopeku dok su prema izjavi svjedoka KDZ 610, škola u Drinjači i Gerina klaonica bila mjesta masovnih ubijanja.

Podsjetimo, Petko Panić, bivši pomoćnik zapovjednika policije bosanskih Srba u Zvorniku, također je svjedočio na haškom suđenju Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu (bivšim visokim policijskim dužnosnicima) o preuzimanju vlasti te o mučenju i ubijanju Bošnjaka u više spomenutih zatočeničkih objekata.

On je tom prilikom ispričao i kako su polovicom 1992. godine pripadnici policije otišli u Bijeli potok gdje su pomagali jedinicama VRS-a u protjerivanju oko pet do šest tisuća žena, djece i starijih osoba. Oko 700 muškaraca je pak, prema njegovim saznanjima, zarobljeno i odvedeno u Gerinu klaonicu gdje su ubijeni.

U Zvorniku nije bilo Zelenih beretki

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženog Karadžića zaštićeni svjedok je odbio navode optuženog kako je bošnjačka strana prva počela s naoružavanjem i organiziranjem paravojnih postrojbi kao što su Zelene beretke.

„U Zvorniku toga nije bilo, ni Zelenih beretki ni Labudova ni...nije bilo nikakve vojne formacije od strane muslimana“, odgovorio je svjedok.

„Dobro, a jeste li zapazili da je bilo naoružavanja?“, nastavio je ispitivati Karadžić.

„Muslimani su jedino od strane SUP-a naoružani 8.travnja poslije podne, kad su već Srbi ušli kod Karakaja u Zvornik. A ostalo ja ne znam. Je li je Ređo Mešanović nekog naoružav'o i ostalo...ja ne znam“, prisjetio se insajder.

Karadžić je želio prikazati kako je Zvornik zauzet od srpskih snaga kako bi se spriječilo maltretiranje od strane Bošnjaka koji su prema njegovoj tvrdnji – prvi preuzeli vlast u općini.

„Tačno je da su Srbi odlazili vikendom u Srbiju da spavaju, ali da su muslimani preuzeli vlast u Zvorniku – to nije tačno“, odgovorio je svjedok o vremenu neposredno prije izbijanja sukoba.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:37 0:00
Direktan link

Karadžić je tijekom unakrsnog ispitivanja insajdera želio prikazati kako su srpske paravojne formacije bile „Bog i batina“ na području Zvornika, želeći prebaciti zapovjednu odgovornost za zločine na njih.

Sudska rasprava je pri tom često prekidana za javnost kako bi se identitet svjedoka zaštitio.

Paravojne formacije su prema stavu tužiteljstva plaćane od općinskih vlasti bosanskih Srba, što ovaj svjedok nije mogao potvrditi.

Suđenje će se nastaviti nakon uskršnjih praznika 10.travnja ove godine. "Čestitam svima sretan Uskrs“, izjavio je na kraju rasprave Karadžić.
XS
SM
MD
LG