Dostupni linkovi

Optuženi tvrdi da su nalazi istražitelja nepotpuni


Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić tokom suđenja za genocid i ratne zločine, Hag, 04. novembar 2010.
Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić tokom suđenja za genocid i ratne zločine, Hag, 04. novembar 2010.
Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću Haški sud je odobrio mjesec dana pauze kako bi mogao proučiti oko 14000 dokumenata koje mu je nedavno dostavilo tužiteljstvo.

No prije nego se suđenje privremeno prekine ispitati će se svi svjedoci koji su već doputovali u Den Haag. Iskaz je dovršio zaštićeni svjedok KDZ-485 koji je kao inspektor za krvne delikte 1994.i 1995.obavio niz uviđaja prilikom pogibija sarajevskih civila za što između ostalog, tužiteljstvo tereti Karadžića po zapovjednoj odgovornosti.
Zaštićeni svedok na suđenju Radovanu karadžiću, Hag, 04. novembar 2010.

Optuženi je prilikom unakrsnog ispitivanja zaštićenog svjedoka pokušao dovesti u pitanje način rađenja uviđaja incidenata gađanja civila tijekom opsade Sarajeva. Karadžić je ispitivao inspektora o nizu detalja koji su njegove kolege navele na zaključak - kako su projektili
ispaljivani s položaja pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

„Tko Vam je iz ekipe (istražitelja) rekao 8.8.2 stupnjeva? Tko je rekao da se ovo uvede u izvještaj? Tko je odredio taj azimut“, ispitivao je Karadžić.

„Puno tražite od mene da se sjetim takvih detalja nakon proteka toliko vremena. Tim prije što je na licu mjesta, kako vidite izvještaj, bilo par njih koji se bave tom problematikom. Od sudskih vještaka, do naših stručnjaka iz policije. A, sad tražite od mene da se sjetim toga i pored najbolje volje, u ovom momentu ne mogu“, odgovorio je inspektor za ubojstva.

Optuženi koji se brani sam ponovno je pokušao navesti kao mogućnost da je niz incidenata iscenirano od strane Armije BiH kako bi se optužilo Vojsku Republike Srpske. Prema njemu nalazi sarajevskih policijskih inspektora su napravljeni neprofesionalno i nepotpuno pa nemaju dokaznu težinu. Poput zaključka kako je avio bomba ispaljena na zgradu televizije 1995.godine s položaja Ilidže pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

„Na osnovu ovog, to nije dovoljno da se kaže da su to ispalili Srbi, jel' tako“, konstatirao je Karadžić.

„Ne razumijem što hoćete kazati s tim pitanjem. Međutim, ovo je svakako jedan dio kompletnog materijala koji je prikupljen u vezi tog događaja. Vi to tretirajte kako mislite da je najbolji“, odvratio je svjedok.

Karadžić se buni na ograničeno vrijeme

Predsjedavajući sudac O Gon Kwon je nekoliko puta konstatirao da Karadžić, koji se brani sam, ne troši vrijeme za unakrsno ispitivanje na dobar način. Nakon tri i pol sata dodijeljenih za unakrsno ispitivanje suci su zatražili od optuženog da završi ispitivanje sarajevskog inspektora kako bi se prešlo na sljedećeg svjedoka.
Fotografije masakra na pijaci Markale, Sarajevo, tokom suđenja Radovanu Karadžiću, Hag, 04. novembar 2010.

„Gospodine svjedoče, molim vas da me razumijete, nije bilo ništa usmjereno protiv vas ili vaše službe. Mi moramo samo da utvrdimo činjenice. Hvala vam na suradnji. Ali moram da kažem za (sudski) zapisnik da nismo ništa stigli da uradimo s Markalama 2 (2 incidentu granatiranja civila na sarajevskoj tržnici) koje su također bile dio Vašeg posla“, izjavio je Karadžić te zaželio sretan put zaštićenom svjedoku nakon što mu je on potvrdio da je radio uviđaj nakon granatiranja Markala.

Podsjetimo, dan prije je svjedok tužiteljstvu opisao „eksplozivne rane“ na tijelima poginulih u mrtvačnici sarajevske bolnice, što je dodatno potvrdilo da su stradali od minobacačke granate.

Suci su zaključili, također za potrebe sudskog zapisnika, kako je optuženom dozvoljeno i više nego dovoljno vremena za unakrsno ispitivanje svjedoka.



Kao sljedeći svjedok optužbe protiv Karadžića, vezano uz teror nad Sarajevom, izveden je balističar Emir Turkušić koji sudjelovao također u istragama gađanja civila, a koji je za razliku od istražitelja za krvne delikte, bio nadležan i za određivanje vrste projektila te smjera njihovog ispaljivanja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG