Dostupni linkovi

Bowen: Srbi su redovito gađali Sarajevo


Jeremy Bowen, na suđenju tokom unakrsnog ispitivanja 14. siječnja 2011
Jeremy Bowen, na suđenju tokom unakrsnog ispitivanja 14. siječnja 2011
Na haškom suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je u petak svjedočenje umirovljenog britanskog novinara Jerremyja Bowena koji je tijekom cijelog rata u prvoj polovici devedesetih godina radio reportaže o stradanjima civila.

Svjedoka je drugi dan njegovog svjedočenja ispitivao optuženi Karadžić koji se brani sam pokušavajući pri tom relativizirati ulogu agresora i žrtve te ustanoviti pristranost novinara.

„Srbi su redovito gađali Sarajevo, a ja nisam želio nikog ocrniti već sam izvještavao o patnji civila zbog rata“, konstatirao je bivši izvjestitelj BBC-a, nakon što je optuženi Karadžić pokušao prikazati kako su strani izvjestitelji prepisivali jedan od drugog izvještaje koji su išli na ruku bošnjačkoj strani.

Optuženi je ispitivanjem o detaljima rađenja reportaža želio osporiti vjerodostojnost Bowenovih izvještaja o stradavanju sarajevskih civila koje je tužiteljstvo prikazalo tijekom glavnog ispitivanja.

„Pa što da radimo s onim Vašim izvještajima gdje Vi niste bili na licu mjesta? Nego ste formirali na osnovu fotografije i slike verbalni dio informacije. Što da radimo s tim?“, upitao je optuženi.

Snimak iz Bowenovog priloga prikazan u sudnici, 12. siječnja 2011
„Pa jedna je stvar sjediti ovdje u sudnici 18 godina kasnije i pokušavati analizirati izvještaj o nekom incidentu kome ja nisam bio svjedok. O pisanju priče o incidentu u istom dijelu grada gdje sam se ja nalazio...ja možda nisam tamo bio i svojim očima vidio to konkretno, ali sam odlazio odmah na to mjesto i razgovarao s ljudima koji jesu bili prisutni i saznavao kontekst o onome što se događalo. Prema tome te dvije stvari se ne mogu usporediti“, odgovorio je svjedok osporavajući da je navodio krive i neprovjerene informacije u svojim reportažama.

Karadžić je želio i prikazati kako su navodni incidenti pogibije sarajevskih civila često iscenirani od bošnjačke strane, o čemu je prema njegovim tvrdnjama bio upoznat i UNPROFOR.

Optuženi je konstatirao kako su zaključci u prikazanim Bowenovim reportažama krivi, odnosno da smrtonosni projektili o kojima je izvještavao nisu došli s položaja Vojske Republike Srpske.

„Ostaje ekselencijo tu mnogo nejasnoga. Kako g.Bowen može
"Jedna tenkovska granata proletjela je kroz stan obitelji mog prevoditelja. To nije bila vojna pozicija i to nije bilo ispaljeno iz grada. Prema tome mogao sam vidjeti gdje granate padaju", kazao je Bowen.
reći da – nešto što puca s brda po gradu, je srpsko, a ne muslimansko oružje? G.Bowen kad vidite čahure da li Vi po njima poznajete je li su ispaljene po legitimnim metama ili civilnim ciljevima?“
, izjavio je te nakon toga upitao optuženi.

„Ne na osnovu čahura. Ali mogu vidjeti gdje su bili ciljevi po tome gdje su granate pale. Jedna tenkovska granata proletjela je kroz stan obitelji mog prevoditelja. To nije bila vojna pozicija i to nije bilo ispaljeno iz grada. Prema tome mogao sam vidjeti gdje granate padaju. I kada sam se uspeo mogao sam vidjeti odakle su bile ispaljivane“, objasnio je svjedok svoje zaključke.

Uz to Karadžić je izjavio kako su mnoge civilne žrtve u Sarajevu bile posljedica unakrsne vatre, ali i da su mnogi poginuli zapravo bili aktivni pripadnici Armije BiH, samo u civilnoj odjeći.



Budući da je tužiteljstvo tijekom glavnog ispitivanja pustilo nekoliko video reportaža Bowena o izbjeglicama koje su protjerivane diljem BiH ubijanjem i terorom Karadžić je ustvrdio kako su vlasti Republike Srpske „otežavale iseljavanje Muslimana i Hrvata“, a da su incidenti bili pojedinačne naravi.



Nakon svjedočenja Bowena suđenje će se nastaviti sljedeći tjedan ispitivanjem novog svjedoka optužbe za genocid i druge zločine u BiH za što se Karadžića tereti po zapovjednoj odgovornosti.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG