Dostupni linkovi

Karadžić pokušao oboriti tvrdnje svjedokinje Fatime Zaimović


Fatima Zaimović svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću 6. maja 2010 godine
Fatima Zaimović svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću 6. maja 2010 godine
Pred Haškim tribunalom optuženi Radovan Karadžić nastavio je u četvrtak sa unakrsnim ispitivanjem Fatime Zaimović, bivše glavne medicinske sestre na Odjelu dječije hirurgije u sarajevskoj Bolnici Koševo.

Tokom ispitivanja koje se odigralo u četvrtak Karadžić je pokušao navesti svjedokinju da potvrdi njegovu teoriju da su pripadnici ''muslimanske vojske'' ubijali snajperima građane Sarajeva i djecu u Sarajevu, a da su pripadnici ''srpske vojske'' bili dovoljno daleko od grada i da nisu imali domet.

Fatima Zaimović, bivša glavna medicinska sestra na Odjelu dječije hirurgije u sarajevskoj Bolnici Koševo, u nekoliko navrata je tokom današnjeg saslušanja ponovila da su građani Sarajeva bili svakodnevno izloženi granatama i snajperskim mecima sa srpskih položaja.

Karadžić je pitanjima nastojao opovrgnuti njene tvrdnje:

„Negirate da su muslimanski vojnici nekad granatama, a nekad snajperima ubijali ljude po Sarajevu uključujući i decu?“

Zaimović: Ja mislim da to nisu - jer njihovo dostojanstvo to nikad ne bi učinilo.

Karadžić:
A ako vam kažem, gospođo Zaimović, da su francuski vojnici i drugi iz UN-a utvrdili da vaši vojnici ubijaju vašu decu snajperima, da li vi hoćete da kažete da UN lažu?

Zaimović: Ja ne mogu da govorim ko laže, ali to što Vi govorite mislim da nije istina.

Karadžić je nastavio ispitivanje tražeći od svjedokinje da potvrdi vojne dokumente, kao i da objašnjava gdje se čiji tenk ili neko drugo naoružanje nalazilo, no Zaimović je nekoliko puta ponovila kako ne može svjedočiti o vojnim pitanjima jer je njen posao bio rad u bolnici, na dječijoj hirurgiji.

Prvog dana svjedočenja protiv Radovana Karadžića Zaimović je iznijela podatak da je samo početkom 1992. godine u ovom gradu više od 150 djece bilo ranjeno granatiranjem ili snajperskim djelovanjem.

Zaimović je u glavnom iskazu posvjedočila da su stotine djece teško ranjene granatama i hicima iz snajpera bile dopremljene na to odjeljenje od 1992. do 1995.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u petak izvođenjem novog svjedoka.
XS
SM
MD
LG