Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje Karadžiću: Svjedočenje o granatiranju dječije bolnice


Bolnica Koševo, Foto: Midhat Poturović
U Haškom tribunalu u srijedu je nastavljeno suđenje optuženom za genocid i ratne zločine u BiH, bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću saslušanjem petog svjedoka optužbe Fatime Zaimović. Tužilaštvo je Zaimovićevu pozvalo radi davanja iskaza o granatiranju i snajperskoj kampanji protiv civilnog stanovništva i posljedicama po građane, uključujući i njenu porodicu.

Novi svjedok Haškog tužilaštva optužbe Fatima Zaimović za vrijeme rata radila je kao glavna sestra na Odjeljenju dječije hirurgije u Bolnici Koševo u Sarajevu. Zaimovićevu je za to vrijeme vodila dnevnik i bilježila je posljedica granatiranja i snajperskog djelovanja. Tako je zapisala imena 332 djece ranjene i liječene u bolnici:

„Sva djeca koja su dolazila i koja su napisana u ovom dnevniku bila su povrijeđena gelerima granata ili snajpreskim hicima. Jedan dio mali djece je bio povrijeđen fosfornim granatama, znači onim koje stvaraju opekotine, a neka djeca su bila povrijeđena eksplozijom plina.“

Zastupnicu Tužilaštva zanimalo je koliko je ranjene djece liječeno u bolnici tokom prve godine rata:

"Godine 1992. na našu kliniku je došlo 163. djece. Od to 163. djece, devetero djece je umrlo na samoj klinici.“

Pretres koji je u toku nastavljen je unakrsnim ispitivanjem Fatime Zaimović koje je započeo optuženi Radovan Karadžić. Karadžića, koji je se brani sam, optužnica u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.
XS
SM
MD
LG