Dostupni linkovi

Higgs: Minobacačima se precizno gađa


Tv isječak sa svjedočenja Richarda Higgsa, Hag, 18. avgust 2010
Tv isječak sa svjedočenja Richarda Higgsa, Hag, 18. avgust 2010
Na haškom suđenju optuženom za genocid i ratne zločine, bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u srijedu je počeo svjedočiti Richard Higgs, stručnjak za minobacače za cijelu britansku vojsku.

Higgs je već svjedočio na suđenjima zapovjednicima Sarajevsko romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, osuđenim na dugotrajne kazne zatvora zbog napada na sarajevske civile između 1992. i 1995. godine.

Minobacačima se može jako precizno gađati, ustvrdio je Higgs kao vojni stručnjak kojeg je tužiteljstvo dovelo kako bi pokazalo da napadi na sarajevske civile nisu bili slučajnost, odnosno da granate nisu padale nasumično nego namjerno po područjima gdje su stanovnici obavljali svakodnevne dužnosti, poput odlaska po vodu ili na tržnicu.

Preciznost minobacača se lako postiže, prema svjedoku Higgsu, prethodnim označavanjem meta.

„Prethodno obilježavanje meta omogućava minobacaču da točno zna azimut, elevaciju i sve one informacije potrebne da bi pogodio metu prvi put s velikom preciznošću“
, naveo je Higgs.

Još veću preciznost minobacačkog djelovanja postižu vojne snage koje na određenim položajima ostaju duže vrijeme, ustvrdio je svjedok koji o balistici inače drži i stručna predavanja. Budući da je Sarajevo držano od Vojske Republike Srpske pod opsadom četiri godine, njezino gađanje minobacačima je, prema Higgsu, tim moralo biti prezicnije.

Granta sa srpskih položaja

TV isječak, slika minobacacke eksplozije iz dokaza tužilaštva na suđenju Karadžiću, 18. avgust 2010
„Što se duže nalazite na nekom minobacačkom položaju moguće je da izgradite spisak prethodno obilježenih meta u širem području, što onda znači da ako treba djelovati po meti bilo gdje u tom području imati će viši stepen preciznosti pogađanja tih meta bez daljnjih podešavanja vatre“, izjavio je Higgs.

Kao stručnjak za minobacače svjedok Higgs je na zahtijev tužiteljstva dao i svoje ocjene niza izvještaja o minobacačkim incidentima sačinjenim od stranih promatrača tijekom opsade Sarajeva i svakodnevnih pogibija na desetine civila.

Jedan od takvih je bio i minobacački napad 12.srpnja 1993. u ulici Hakije Turajića kada je poginulo 13, a ranjeno 14 osoba koje su čekale u redu za vodu.

Prema dva izvještaja francuskih promatrača, ali i komentaru svjedoka, granata je došla iz smjera položaja pod kontrolom srpskih snaga.

„Da bi došli do ove procjene u izvještaju, znači da su prvo uzeli u obzir procijenjeni pravac, a to je sa zapada, što znači da je to negdje u području Nedžarića, a to je pod kontrolom bosanskih Srba. Dakle na temelju toga su iznijeli navedenu procjenu....Imate li kakve razloge da se ne slažete s tim tvrdnjama?“
, dodatno je upitao tužitelj.

„S obzirom na dokaze koji su iznijeti u oba izvještaja, ne nemam“
, odgovorio je svjedok.

Nakon glavnog ispitivanja tužitelja svjedoka je neposredno prije kraja zasjedanja započeo unakrsno ispitivati optuženi Karadžić koji između ostalog za mnoštvo minobacačkih incidenata krivi bošnjačku stranu, poput napada na tržnici Markale tijekom kojih su poginuli deseci Sarajlija. Karadžić naime tvrdi da je bošnjačka strana ponekad sama granatirala civile u gradu kako bi dobila još veću međunarodnu potporu.

Svjedočenje britanskog vojnog stručnjaka Higgsa se nastavlja u četvrtak.

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.

Higs: Granate na Markale ispaljene sa srpskih položaja

Granate na Markale ispaljene sa srpskih položaja

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, balistički ekspert optužbe Ričard Higs potvrdio je danas nalaze istraga o eksplozijama u Sarajevu 1994-95. po kojim su granate bile ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske, javlja ONASA.

Higs je za tužilaštvo sačinio izvještaj o toku i rezultatima više istraga koje su Unprofor i vlasti u Sarajevu sprovele nakon više eksplozija u gradu, uključujući i dva artiljerijska napada na pijacu Markale.

U prvoj eksploziji na Markalama, 5. februara 1994, 66 osoba je poginulo, a više od 140 ranjeno.

U drugom minobacačkom napadu na pijacu, 28. avgusta 1995, poginule su 43 osobe, a ranjeno više od 90 građana.

U glavnom iskazu, Higs je naveo da u rezultatima istraga sprovedenih na terenu neposredno poslije eksplozija, nije uočio nikakve nepravilnosti koje bi ugrozile zaključak da su granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG