Dostupni linkovi

Harland odbio sve Karadžićeve navode o enklavama


Radovan Karadžić u haškoj sudnici, arhiva
Radovan Karadžić u haškoj sudnici, arhiva
Goran Jungvirth

Na haškom suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovnu Karadžiću svjedočenje je dovršio David Harland, bivši šef civilnog sektora misije UN-a u BiH. Tokom unakrsnog ispitivanja odbio je sve navode optuženog Karadžića da su Srbi bili primorani zauzimati određene enklave, poput Žepe i Srebrenice, te zbog šverca sa Bošnjacima ograničiti kretanje UN-ovom osoblju.

Enklave nisu bile demilitarizirane prema sporazumu sa UN-om nego su, prema tvrdnjama optuženog Karadžića, postala uporišta bošnjačke vojske iz kojih je pripremana ofanziva. Uz to, pokušao je plasirati tezu kako su srpske snage ograničavale kretanje UN-u upravo zbog spriječavanja dostavljanja oružja i, kako je rekao, viška hrane. S time je Karadžić suočio svjedoka Harlanda koji je te tvrdnje odbacio (riječima sudske prevoditeljice):

„Srbi nisu nikada htjeli da se napravi jasan i jednostavan sistem prema kojem ćemo mi imati pravo na slobodu kretanja. Oni su krali naša vozila, oni su zlostavljali naše ljude, pucali su na naša vozila, i dokumenti koje vi prezentirate nemaju nikakave veze s tim da se pokaže kakvo je bilo uporno ponašanje, i to protuzakonito ponašanje na strani bosanskih Srba.“

Karadžić je ustvrdio kako je kriminalni milje predvođen Naserom Orićem u Srebrenici konstatno, uz pljačku, švercao hranom, te oružjem dostavljenim od strane UN-a. Upravo su zato, rekao je, Srbi morali kontrolirati punktove i prolaz UN-ovih konvoja, te im ograničiti kretanje. Svjedok Harland, bivši pripadnik mirovnih snaga tijekom rata u BiH i svjedok tužiteljstva, nije se ni s tim složio:

„Optužbe koje su ovdje iznesene apsolutno su lažne - da smo mi unosili videokamere, kamere, oružje, satelitsku opremu, antene, signalne uređaje, optičke uređaje, uređaje za noćno gledanje, ništa od toga se nikada nije pojavilo u rukama bosanske vlade.“

Većina granata od strane bosanskih Srba

Zbog kriminalnih radnji bošnjačkih snaga, te pripremanja ofenzive, srbijanske su snage, prema Karadžićevim riječima, odlučile samo smanjiti enklavu Srebrenice, a ne eliminirati, kako je, pak, ocijenio svjedok. U srpnju 1995. enklava je, prema odgovorima svjedoka Karadžiću, jedva postojala da bi u samo jedan dan bila jednostavno izbrisana.

Bivši UN-ovac ustvrdio je kako je bilo vidljivo upravo po Karadžićevim direktivama 7 i 4, kojim se dodatno ograničavaju kretanja stanovništva i pripadnika UN-a, da se Srebrenica želi zauzeti, a u ostalim opkoljenim dijelovima dodatno otežati uslovi života za Bošnjake:

„Direktiva predstavlja samo primjer određene politike, i vi jeste u pravu. Naime, ograničenja su postala još stroža, dok na kraju-krajeva nije ukinuto kretanje konvoja. Na primer, ukinuti su svi pristupi Sarajevu i svi izlazi izvan njega, tako da čak nismo bili u stanju da nahranimo stanovništvo, da nismo mogli da prevedemo konvoje preko planine Igman - i to pod paljbom iz topova vaših snaga.“

Karadžić: E pa vi branite Ujedinjene nacije, a ja branim Republiku Srpsku, sad ćete da vidite da sam ja u pravu.

Svjedok se nije složio ni s Karadžićevim viđenjem Sarajeva kao grada u kojem su Srbima, kako je opisao, doslovno otkidali glave, te da u Sarajevu nema nijedne zgrade koju su srušili Srbi. Harland je to pobio tvrdnjom kako su pripadnici UN-a, uz pomoć radara za otkrivanje minobacača, ustanovili da je 90 posto granata koje su pale na dijelove Sarajeva ispaljeno sa srpskih položaja. Optuženi je odgovorio kako to nije istina koristeći kao primjer napade na tržnicu Markale tijekom kojih je poginulo na desetke civila.

Svjedok Harland je odgovorio kako je na osnovu izvještaja koje je dobio zapovjednik UNPROFOR-a zaključeno da su granatu 1995. godine ispalili Srbi. Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan izvođenjem novog svjedoka optužbe.

****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Populističko izvještavanje bh. medija sa Karadžićevog suđenja
Tužilaštvo zatražilo dopunu optužnice protiv Mladića
Ko je odgovoran za stradanje vojnika JNA u Tuzli
Hoće li Srbija suditi odgovornima za masovne grobnice
Počelo obnovljeno suđenje Anti Kovaču
Slučaj Stupar - presedan ili uobičajena sudska praksa
****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).
Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG