Dostupni linkovi

Hag: Još 87 svjedoka protiv Zdravka Tolimira


Zdravko Tolimirr u Haškom sudu, 08. oktobar 2010.
I dok Haški sud željno očekuje bivšeg glavnog zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, i dalje nastavlja procesuirati njegovog pomoćnika u glavnom štabu Zdravka Tolimira.

Trenutno tužiteljstvo izvodi svoje svjedoke koji Tolimira, kao Mladićevog pomoćnika za obavještajno sigurnosne poslove, terete za učešće u genocidu nad oko 8000 bošnjačkim muškaraca i dječaka, te protjerivanje nesrpskog stanovništva iz zaštićenih enklava Žepe i Srebrenice.

Tužiteljstvo je u pola godine, od kad traje proces protiv Tolimira, izvelo već niz svjedoka koji su stručnom ekspertizom ili proživljenim događajima opisali okolnosti koje su dovele do najvećeg pokolja nakon Drugog svjetskog rata na području Europe.

Tužitelj Peter McCloskey kaže da je u četvrtak sudsko vijeće izvijestio o stanju u postupku koji je počeo krajem veljače ove godine.

„Samo ukratko mogu da vam kažem da smo do sada imali 78 dana suđenja i izveli smo 49 svjedoka. Imamo još 87 svjedoka“ , najavio je tužitelj.

Prema procjeni, tužiteljstvo će dovršiti svoj slučaj protiv Tolimira krajem 2011.godine (listopada ili studenog). Naime budući da je riječ o optužbama za udruženi zločinački poduhvat prezentacija dokaza traje puno više nego za optužbe drugačije naravi, a sud se konstatno bori, ne samo u ovom slučaju već i ostalima, kako pomiriti pravo na fer suđenje i pravo na ekspeditivnost postupka.Tolimir, koji nakon uhićenja boravi u pritvoru od polovice 2007. godine, sam vodi svoju obranu nakon što se izjasnio da nije kriv. Sucima je najavio da će moći odrediti broj svjedoka tek kad vidi do kraja krajnji popis tužitelja.

„Mi nećemo da imamo samo svjedoka radi reda. Radi svjedoka. Nego da mi ih moramo uzimati radi činjenica i dokaza. Tako da ja sad to (broj svjedoka) ne bi mogao da kažem. Ali u svakom slučaju meni će trebati puno manje vremena (za izvođenje vlastitih dokaza obrane) nego tužitelju, gotovo dva puta manje. Hvala", rekao je Tolimir.
Tužiteljstvo je u pola godine, od kad traje proces protiv Tolimira, izvelo već niz svjedoka koji su stručnom ekspertizom ili proživljenim događajima opisali okolnosti koje su dovele do najvećeg pokolja nakon Drugog svjetskog rata na području Europe.

Snimka Mladića u Srebrenici, jedan od ključnih dokaza namjere. Trenutno, iskaz protiv Tolimira nastavila je kao svjedok optužbe, bivša istražiteljica tužiteljstva Eryn Ghalagher o porijeklu i pouzdanosti snimaka od kojih je napravljena video rekonstrukcija srebreničkih događanja iz srpnja 1995. godine.

Tužitelj je tijekom njezinog svjedočenja prikazao snimke Mladićevog dolaska u Srebrenicu, koja je, prema njegovim riječima, od iznimne važnosti za dokazivanje udruženog zločinačkog poduhvata.

„Evo nas 11.srpnja 1995.godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog praznika srpskoga poklanjamo srpskom narodu ovaj grad. I napokon došlo je vrijeme da se nakon bune protiv Dahija osvetimo Turcima na ovom prostoru“ , rekao je snimateljima tom prilikom Ratko Mladić.

Tu snimku je tužiteljstvo dobilo od RTS-a (Radio televizije Srbije).

Suđenje Tolimiru, optuženom za teror i prisilno premještanje nesrpskog stanovništva iz Žepe i Srebrenice te za nadgledanje plana likvidiranja srebreničkih dječaka i muškaraca, nastavlja se idući tjedan ispitivanjem svjedoka optužbe.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG