Dostupni linkovi

Suđenje Amfilohiju odloženo zbog zahtjeva za izuzeće sudije


Mitropolit Amfilohije ispred suda, 23. juni 2011
Mitropolit Amfilohije ispred suda, 23. juni 2011
Suđenje mitropolitu Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju Radoviću pred Sudom za prekršaje zbog govora mržnje prekinuto je u srijedu i odloženo jer je traženo izuzeće sudije Larise Begović i predsjednika podgoričkog prekršajnog suda Srđana Đurovića.

Nakon što je u četvrtak petnaestak minuta proveo u sudnici, mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije Radović je sa svojim braniocem napustio zgradu podgoričkog Suda za prekršaje, ne želeći da daje izjave novinarima.

Njegov advokatski tim zatražio je na samom početku suđenja izuzeće sudija Larise Begović i predsjednika podgoričkog Suda za prekršaje Srđana Đurovića, zbog čega je suđenje odloženo.

U naknadnom saopštenju iz Mitropolije crnogorsko-primorske je navedeno da je razlog za zahtjev za izuzećem što je sudija odbila prethodni zahtjev za odlaganjem ročišta kako bi Amfilohije pripremio odbranu.

Kako je saopštio đakon Igor Balaban, Amfilohijev branilac je izrazio nezadovoljstvo tretmanom koji ima njegov klijent.

Mitropolit Amfilohije pri ulasku u sud, 23. juni 2011
„Advokat je obrazložio da je u dostavljanju poziva i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka bilo dosta propusta. Ti razlozi kao i mitropolitova prezauzetost na vjerskim poslovima i šire, ali i činjenica da je branilac prethodnog dana dobio punomoćje su po njegovom mišljenju takvi, da su mitropolit i branilac takvi da će ih sudija Begović uvažiti. Na žalost, sudija nije uvažila te objektivne razloge, na šta je advokat izrazio sumnju u nepristrasnost i objektivnost sudije“, prenio je Balaban.

Sudija Begović je prekinula suđenje nakon zahtjeva za izuzeće i saopštila mitropolitu i njegovom advokatu da sačekaju u hodniku, nakon čega su napustili sud.

„Sudija je izričito odbila i pravno utemeljeno traženje advokata da u zapisnik unese zahtjev za izuzeće predsjednika područnog organa za prekršaje i ponovo je uputila mitropolita i advokata da čekaju u hodniku. Iznenađen takvim gestom sudije advokat Jurišić je obavjestio sud da će mitropolit i on istoga časa napustiti sud. A da sudiji ostaje mogućnost da izda nalog za hapšenje“, rekao je Balaban.

Novinari ostali pred sudom

Mitropolita Amfilohija je Više državno tužilaštvo optužilo zbog govora mržnje, na osnovu Zakona o javnom redu i miru, a tom odredbom se predviđa kazna za govor na javnom mjestu kojim se povređuju rasna, nacionalna ili vjerska osjećanja građana.

Bilo je nekoliko povoda, među kojima je to što je Amfilohije izrekao kletve početkom godine na račun onih koji bi srušili metalnu crkvu na Rumiji nelegalno postavljenu 2005 godine.

Zatim je Amfilohije u pismu premijeru Igoru Lukšiću naveo između ostalog da ima saznanja koja ukazuju na mogućnost vjerskog rata u Crnoj Gori ukoliko dođe do rušenja crkve na Rumiji i ukazao da to može izazvati rušenje neke od džamija, što je tužilaštvo ocjenilo kao poziv na vjerski sukob.

Pored toga, prema ocjeni tužilaštva, Amfilohije je riječi mržnje izgovorio i kada je komentarisao crnogorski jezik, prozivajući jednog od autora gramatike.

Mitropolit Amfilohije, Podgorica, 23.juni 2011.
Sud će naknadno odlučiti o zahtjevu za izuzećem sudije, kada će biti određen novi datum suđenja.

Prije početka suđenja došlo je do raspave između novinara i obezbjeđenja Suda za prekršaje jer je u sali u kojoj je trebalo da bude održano ročište bilo svega nekoliko mjesta za novinare. Zbog toga su svi novinari napustili sudnicu jer nisu obezbjeđeni uslovi za praćenje suđenja.

U sudinicu nije ušao ni član pravnog tima, sveštenik Velibor Džomić, koji je rekao novinarima da je ranije upozorio da postoji velika zainteresovanost javnosti za taj slučaj.

„Ukazao sam na veliko interesovanje medija za ovaj slučaj, jer je u pojedinim medijima stvorena, ne pretpostavka nevinosti, nego pretpostavka krivice. I upravo iz tog razloga sam naglasio da treba obezbjediti adekvatnu prostoriju za taj postupak i da bude jedan objektivan, javni pristup kako bi javnost imala punu informaciju. Zašto to nije učinjeno, zašto se pristupilo selektivnom odabiru medija, na šta ste vi novinari svi kolegijalno reagovali i napustili taj postupak, nije na meni da odgovaram“, naveo je Džomić.
XS
SM
MD
LG