Dostupni linkovi

Borović: Embargo se nikad ne može sprovesti sto posto


Siniša Borović prilikom svjedočenja na suđenju Momčilu Perišiću
Siniša Borović prilikom svjedočenja na suđenju Momčilu Perišiću
Na suđenju Momčilu Perišiću, bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije u vrijeme ratova, svjedočio je u obranu Siniša Borović, bivši zamjenik načelnika tehničke uprave, koji je opisao okolnosti preustroja JNA u Vojsku Jugoslavije, i potčinjenost određenih dijelova vojne uprave državi.

Obrana Perišića tvrdi kako optuženi nije imao ovlasti za slanje vojne pomoći srpskim snagama van Srbije za što ga tužiteljstvo tereti, već da je to bilo u nadležnosti Savezne Vlade, odnosno ministarstva obrane.

Embargo se nikad ne može provesti 100 posto, izjavio je obrani svjedok Borović koji se bavio reorganizacijom JNA u Vojsku Jugoslavije na početku rata.

Kao čovjek sa značajnom biografijom i doktorskom dizertacijom iz sistema nacionalnog osiguranja vojski, koji trenutno obnaša funkciju dekana Fakulteta za menadžment malih i srednjih poduzeća, Borović je ispričao tijekom dijelova suđenja otvorenih za javnost, kako je u generalštabu radio na optimizaciji nabave vojne opreme za vojsku u vrijeme blokade nabave oružja nakon početka ratnih zbivanja.

Istraživanje Borovića tada je našlo odgovor na pitanje – kako i dalje do dobavljača.

"Preporuka je bila da se od niza alternativa koje su analizirane, prethodni poslovni partneri, dobavljači koji su imali interesa raditi prije blokade, da se nađe put da se radi i u vrijeme embarga, blokade, uz nešto drukčiji rizik, stimulacije...Suština je da smo došli do odluke, a da su put trebali naći donosioci," opisao je svjedok.
Obrani je svjedok Borović potvrdio i da su sve ostale zemlje „i Hrvatska i muslimanska Federacija“ u okruženju Srbije kršile embargo tijekom rata, poslujući s državama koje su ih podržavale


Obrani je svjedok Borović potvrdio i da su sve ostale zemlje „i Hrvatska i muslimanska Federacija“ u okruženju Srbije kršile embargo tijekom rata, poslujući s državama koje su ih podržavale.

Prije ratnih događanja svjedok je boravio na Vojno tehničkoj akademiji u Zagrebu, a kad je početkom sukova stigao u generalštab Vojske Jugoslavije u Beograd tamo je, prema svojim tvrdnjama, zatekao kolege oficire u projugoslavenskom raspoloženju.

"Pa i ja sam osobno bio iznenađen jer je većina generala smatrala da će Jugoslavija, ili dio Jugoslavije da se očuva. I da će to dobrovoljno opstati, dio što ja nisam bio ubjeđen. Gledao sam s distance i smatrao sam da snage koje teže dezintegraciji su jače. Ali vojni vrh to nije vjerovao," izjavio je Borović.

Remontni zavodi vojske radili privjeske i satove

Svjedok je potvrdio obrani da nikad nije postojala naredba o tome da se remontni zavodi u Srbiji stave na raspolaganje Vojsci Republike Srpske.

Prema njegovim tvrdnjama remontnim zavodi JNA su stavljeni i na raspolaganju privatnom poslovanju kako bi ostvarili dodatnu zaradu za vojsku.

Iako je svjedok Borović opisao kako su naredbe o planu remontnih zavoda dolazile od načelnika tehničke uprave Vojske Jugoslavije, potvrdio je obrani kako je budžet za sve vojne zadatke odobravan od strane Savezne vlade.

S druge strane, opisao je kako je i sam posjetio remontne zavode u BiH, u Sarajevu i Travniku, gdje je kao zamjenik načelnika tehničke uprave generalštaba Vojske Jugoslavije naišao na zabrinuto osoblje zbog očekivanja ratnih zbivanja prije zime 1992.godine.

"Otvoreno sam rekao da mi do daljnjeg, do raspleta nećemo financirati razvoj zavoda. Ako zavodi ostanu u sastavu koji će biti u nadležnosti generalštaba (VJ) i naše uprave financiranje i razvoj po zadacima će se nastaviti. A ako zavodi pripadnu drugim državama oni će riješavati svoju budućnost sa stanjem koje nastupi," rekao je svjedok.

Određeni dio iskaza svjedoka Borovića, koji je sudjelovao na znanstvenoj osnovi u svim timovima organizacije srbijanske vojske sve do današnjih dana, dat je na sudskoj sjednici zatvorenoj za javnost, pa se može samo pretpostavljati što je svjedok govorio u prilog obrane koja prebacuje odgovornost za logističku pomoć srpskim jedinicama za vrijeme rata van države, na vladu Slobodana Milioševića.

Nakon obrane, Borovića, koji je i član Akademije Ruske Federacije, unakrsno će ispitati haško tužiteljstvo.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG