Dostupni linkovi

Suđenje Zdravku Tolimiru: Problem prevoda usporava žalbeni postupak


Tolimir u sudnici 25. veljače 2014.
Dok su sva tri aktualna suđenja na pauzi, na Haškom sudu održana je u utorak jedino statusna konferencija o stanju u žalbenom postupku Zdravku Tolimiru, bivšem pomoćniku za sigurnost generala Ratka Mladića u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske.

Žalbeni postupak Tolimiru, osuđenom zbog genocida u Srebrenici i Žepi na doživotan zatvor, traje od kraja 2012.godine nakon što je u prvom stupnju utvrđena njegova odgovornost za organizaciju ubojstva preko 7000 zarobljenika u srpnju 1995.godine.

Kao i tijekom suđenja, Tolimir je i u žalbenom procesu na isti način nastavio pozdravljati strane u postupku na početku sudskog dana.

„Pozdravljam sve prisutne. I želim vam svima Bogu ugodan dan. I da se statusna konferencija završi u skladu s Božjom voljom i promisili, kako je to Bogu najBogoudnije, a nama najkorisnije...za naše duše. Hvala“, obratio se na početku osuđenik.

Budući da se od osude za doživotan zatvor u žalbenom postupku i dalje zastupa sam, Tolimir ima problema s vremenom i poštivanjem rokova, zbog čega se i onako dugi proces produžuje. Tijekom prošle godine najviše se vremena čekalo na prijevod prvostupanjske presude na srpski jezik kako bi Tolimir mogao formulirati žalbu.

Upravo zbog čekanja na prijevode predsjedavajući Žalbenog vijeća Theodor Meron i dalje mu je nastavio odobravati dodatno vrijeme za trenutnu žalbenu korespodenciju.

„Pošto je prošli tjedan gospodin Tolimir podnio zahtjev u kojem traži produženje roka za dostavu izmijenjene verzije odgovora na podnesak korespodenta, kao žalbeni sudac u ovom predmetu – ja sam odobrio zahtjev i naložio gospodinu Tolimiru da dostavi izmijenjenu verziju odgovora na podnesak korespodenta – najkasnije do 27.02.2014.godine“, naveo je na statusnoj konferencije Meron.

Najava Tolimirove žalbe sadrži 25 osnova po kojima on osporava prvostupanjsku presudu za genocid. Podsjetimo, potkraj prošle godine kao svjedok Karadžićeve obrane Tolimir je izjavio kako ni on, kao ni predsjednik Republike Srpske - nisu znali za masovna pogubljenja Srebreničana, svaljujući pri tom odgovornost za zločine na grupe van kontrole.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG