Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv Jasmina Mulahusića za širenje vjerske i nacionalne mržnje


Sud Bosne i Hercegovine, april 2024.
Sud Bosne i Hercegovine, april 2024.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, te ugrožavanja sigurnosti, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u srijedu, 22. maja iz Tužilaštva BiH.

U optužnici podignutoj 25. aprila navodi se da je Mulahusić putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama vrijeđao, prijetio, izrađivao ponižavajuće fotomontaže i na druge načine u javnom prostoru vrijeđao i ugrožavao novinare, medijske radnike i druge osobe.

Iz Tužilaštva su tada saopćili da su prikupljeni dokazi da je Mulahusić kontinuirano objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja s "namjerom da kod njih i članova njihovih obitelji izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, što se i dogodilo".

Tužilaštvo će navode dokazivati pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja.

Krivičnim zakonom BiH zabranjuje se javno podsticanje nasilja i mržnje prema grupi ili pojedincu na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, nacionalne pripadnosti.

Za krivično djelo izazivanja i raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima u Bosni i Hercegovini, predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

XS
SM
MD
LG