Dostupni linkovi

Pet godina zatvora bivšem šefu odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH


Mihajlović je, prema optužnici, propustio nadzor nad radom daktilografkinje s kojom je sarađivao, a koja je prisvojila skoro 113.000 eura (fotografja: zgrada Suda i Tužilaštva BiH)
Mihajlović je, prema optužnici, propustio nadzor nad radom daktilografkinje s kojom je sarađivao, a koja je prisvojila skoro 113.000 eura (fotografja: zgrada Suda i Tužilaštva BiH)

Nekadašnji šef odjela za organizovani kriminal i korupciju državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine Božo Mihajlović osuđen je u utorak (9. juna) na pet godina zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu Mihajloviću koji je prethodno suspendovan sa mjesta tužioca, a sam je podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio svih deset tačaka optužnice, koja ga je teretila da je kao tužilac, a zatim i kao rukovodilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, u vremenu od 2006. do 2015. godine, propustio nadzor nad radom daktilografkinje s kojom je sarađivao.

Na taj način, daktilografkinja je, kako je navedeno u završnoj riječi Tužilaštva BiH, prisvojila novac u iznosu od skoro 226.000 konvertibilnih maraka (113.000 eura).

Novac je bio u sefovima državnog tužilaštva, a prethodno je oduziman u krivičnim istragama.

Tužiteljica Ivana Petković je rekla da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja. Kako je navela Petković, daktilografkinja je prisvajala novac i neovlašteno otvarala dokaze, što Mihajlović nije ni primijetio.

Odbana najavila žalbu na presudu

Vlado Adamović, advokat Bože MIhajlovića je izjavio novinarima, nakon što je izrečena presuda, kako nije zadovoljan odlukom Suda Bosne i Hercegovine, te da će uložiti žalbu.

Suđenje Boži Mihajloviću je trajalo 20 mjeseci. Saslušano je više od 40 svjedoka, među kojim su bili i tužioci Tužilaštva BiH Oleg Čavka, Dubravko Čampara, Diana Kajmaković i Mirza Hukeljić.

Mihajlović se izjasnio da nije kriv

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužnicu protiv Bože Mihajlovića je podiglo 19. juna 2018, a suđenje je počelo 11. septembra iste godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici 29. oktobra 2018. godine, Mihajlović se izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu je na teret stavljala optužnica.

Tokom dokaznog postupka, 21. maja 2019. Mihajlović je udaljen sa ročišta zbog remećenja reda u sudnici, u kojoj je, kada je kasnije vraćen, i opomenut. Rješenjem Suda je udaljen iz sudnice u trenutku kada je unakrsno ispitivao jednog od svjedoka optužbe.

Tužilaštvo BiH, u završnoj riječi 26. maja ove godine, zatražilo je da suspendovani državni tužilac bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi. Istovremeno, odbrana je zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Predmet protiv daktilografkinje u Kantonalnom tužilaštvu

Predmet protiv osumnjičene daktilografkinje vodi se u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Odbrana Bože Mihajlovića je tražila da se Sud BiH proglasi nenadležnim za postupak protiv njega, kako bi se predmeti spojili, te da se krivica utvrđuje istovremeno.

Tužiteljica Ivana Petković je u završnoj riječi 26. maja, kao poteškoću u ovom slučaju, istakla odluku da se postupak protiv daktilografkinje prebaci na kantonalni nivo.

"I pored ove komplikacije, smatramo da smo dokazali da je ona svjesno prisvojila novac. Tražimo da se optuženi proglasi krivim, jer je propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje", kazala je Petković.

Odbrana Mihajlovića je, u završnoj riječi, ocijenila da postoji više pravnih stvari zbog kojih se u ovom predmetu ne može donijeti osuđujuća presuda.

Odbrana daktilografkinje tražila je da se njeni lični podaci izbrišu iz optužnice podignute protiv Bože Mihajlovića i zabrani objavljivanje imena, kako u sudnici tako i u medijima, što je Sud BiH prihvatio.

Jedan od prva četiri državna tužioca

Božo Mihajlović je jedan od prva četiri tužioca koji su izabrani u Tužilaštvo BiH odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) u januaru 2003. godine.

Za rukovodioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju imenovan je u martu 2010. godine, a od 2012. godine bio je zamjenik glavnog tužioca. Na ovim funkcijama je ostao sve do početka marta 2017. godine kada je podnio ostavku na mjesto rukovodioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG