Dostupni linkovi

Završeno treće suđenje Šešelju za nepoštivanje suda uz protest optuženog


vojislav Šešelj u sudnici 18.06.2012.
Održano je treće po redu haško suđenje za nepoštivanje suda vođi srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju - zbog odbijanja da sa svoje internetske stranice ukloni povjerljive podatke s imenima zaštićenih svjedoka.

Suđenje je bilo najkraće od svih ikad održanih na Haškom sudu budući da je Šešelj odbio svjedočiti kao jedini svjedok obrane u znak protesta, jer mu suci nisu dozvolili registriranje referenta za slučaj.

„Kršite mi moja elementarna procesna prava“, izjavio je Šešelj odbijajući ponovno svjedočiti nakon tjedan dana koje je dobio da promijeni odluku i da iskaz bez pravnog referenta u sudnici. Naime suci su odlučili da je njegov treći slučaj za nepoštivanje suda jednostavan i da osim pravnog savjetnika, optuženi koji se inače u svim svojim procesima brani sam, ne treba i referenta za slučaj.

Vođa srbijanskih radikala nije se s tim složio.

Nemanja Šarović je case – manager (referent za slučaj) u glavnom predmetu. Bio je case manager u prethodnim slučajevima za nepoštivanje suda. Sad odjednom Tajništvo (suda) ga ne želi registrirati. E pa ne može to tako. I ja ću vam dokazati da ne može“, objasnio je svoje protivljenje optuženi.

Suci su sami, bez tužiteljstva, ponovno pokrenuli postupak za nepoštivanje suda budući da se Šešelj opetovano oglušio na naloge da sa svoje internetske stranice ukloni četiri knjige i šest povjerljivih dokumenata. U njima se naime otkriva identitet zaštićenih svedoka tužiteljstva iz njegovog glavnog procesa za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini.

Prilikom odbijanja svjedočenja Šešelj je ponovio i svoju strategiju odnosa s Haškim sudom, a pri tom je kao i obično izvrijeđao suce.

„Moj glavni cilj je da dokažem da ste vi jedan nelegalan sud. U kojem ni jedan častan i pošten čovjek nikad nije pristao da bude sudac. To vam ponavljan što sam vam rekao prošli put pa ste bili preneraženi. Pa to je opće poznata činjenica. To svi na svijetu znaju. Tko bi častan i pošten pristao da se nađe u vašoj ulozi? Nitko“, izjavio je Šešelj.

Optuženi je najavio kako će u žalbenom postupku objasniti meritum stvari, glavni predmet spora što se tiče kršenja njegovih prava. Predsjedavajući sudac švicarskog porijekla Stefan Treksel zaključio je postupak nakon čega se sudsko vijeće povuklo kako bi donijelo prvostupanjsku presudu.Podsjetimo, Šešelj je u u prethodna dva procesa za nepoštivanje suda osuđen na kazne od 15 i 18 mjeseci zatvora, koje će odslužiti zasebno u pritvoru dok čeka prvostupanjsku presudu iz glavnog suđenja
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG