Dostupni linkovi

Suđenje Šešelju: Optuženi operiran, presuda iduće godine


Šešelj u haškoj sudnici, septembar 2013.
Šešelj u haškoj sudnici, septembar 2013.
Glasine o bolesti vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja pokazale su se istinitim. Šešelj je operirao tumor u nizozemskoj bolnici gdje se trenutno oporavlja prije povratka u pritvor Haškog suda. Nedavno je odlučeno da mu se suđenje neće ponoviti zbog izbacivanja jednog od sudaca iz postupka, a presudu po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta (1991-1993) - može očekivati iduće godine.

Iz Haškog suda ne žele pružiti dodatne informacije o stanju Šešelja budući da prema pravilima ne mogu komentirati zdravlje optuženika, ukoliko on to sam ne odobri.

U nizozemskoj bolnici Bronovo Šešelj je prošle godine podvrgnut operaciji srca, no i nakon toga se žalio na bolove i neadekvatnu zdravstvenu brigu u haškom pritvoru.

„Ja sam ovdje pacijent Ujedinjenih naroda. I Ujedinjeni narodi dok traje moj pritvor dužni su se u cjelini brinuti o mom zdravstvenom stanju po vrhunskim svjetskim standardima“, naveo je prilikom jedne od rasprave sa sucima o svojim problemima sa zdravljem.

Pedesetdevetogodišnji Šešelj u haškom je pritvoru preko 10 godina bez donošenja prvostupanjske presude, zbog čega je nedavno neuspješno zatražio obustavu svog postupka, kao i višemilijunsku odštetu.

Podsjetimo Šešelju je presuda trebala biti donesena u listopadu ove godine, no zbog izbacivanja suca Harhoffa iz njegovog slučaja, došlo je do odgode. Nakon niza pravnih zavrzlama odlučeno je da će u tročlano sudsko vijeće ući novi sudac i proučiti suđenje preko video i pisanog materijala, a iza čega će uslijediti presuda iduće godine. Šešelj je inače, na kraju četverogodišnjeg suđenja, odbio izvoditi svoju obranu jer mu Tajništvo suda za nju nije željelo odobriti financijska sredstva koje je zatražio.

Šešelj je inače opstruirao svoj proces od dobrovoljne predaje 2003.godine, a tri puta je i procesuiran za nepoštivanje suda, zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka tužiteljstva. No zbog dugotrajnog boravka u pritvoru najavio je kako će tužiti i Ujedinjene narode, za što navodno već ima spremnog odvjetnika u New Yorku.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG