Dostupni linkovi

Mašinerija etničkog čišćenja


Ratko Mladić u sudnici 2. ožujka 2015.
Ratko Mladić u sudnici 2. ožujka 2015.

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljen je višednevni iskaz Gorana Krčmara, bivšeg člana vojne Komisije za razmjenu zarobljenika pri Prvom krajiškom korpusu VRS-a i sadašnjeg djelatnika Centra za traženje nestalih osoba Republike Srpske.

Kao svjedok obrane Krčmar je pokušao skinuti zapovjednu odgovornost s generala Mladića za zarobljavanje i razmjenu civila nesrpske nacionalnosti 1992.godine – prebacujući ju s vojnih – na civilne vlasti bosanskih Srba. S druge strane, haško tužiteljstvo je u unakrsnom ispitivanju pokazalo – kako je upravo i ratni put svjedoka – jedna od poveznica suradnje vojnih i civilnih vlasti bosanskih Srba u progonu, budući da je i sam Krčmar prelazio par puta - iz vojske u policiju i obratno.

Krčmar je u glavnom iskazu poricao broj od oko sto tisuća utvrđenih žrtava u Bosni i Hercegovini, kao i broj od preko 8000 srebreničkih žrtava utvrđen od Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Uz to je osporavao i odgovornost Vojske Republike Srpske za zarobljavanje i razmjenu velikog broja civila nesrpske nacionalnosti – tvrdeći da su za to bile odgovorne isključivo civilne vlasti bosanskih Srba.

„Ja nisam ulazio u nadležnosti tih komisija (civilnih) – što su radile i kako su radile. Ponoviti ću – ja mogu svjedočiti o pitanjima vojnih komisija i vojnih razmjena. Ja nisam bio u toj (civilnoj) komisiji i ne znam što su radili“, ograđivao se svjedok od postupaka civilnih vlasti, što je ujedno i jedna od teza obrane generala Mladića.

Haški tužitelj Arthur Traldi osporavao je iskaz svjedoka ustvrdivši da je Krčmar poricao svoja saznanja o suradnji vojno-civilnih vlasti bosanskih Srba – jer nije želio pokazati da je i sam bio svjestan sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP).

Poznato Vam je da je odmah na početku rata – iznesene su optužbe da je proces razmjene (zarobljenih civila) u stvari spadao u mašineriju etničkog čišćenja. Zar ne?“, suočavao je svjedoka tužitelj Traldi, spominjući potom i iskaz oficira VRS-a iz Glavnog štaba koji je dao iskaz – o sudjelovanju vojnih vlasti u razmjeni zarobljenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Goran Krčmar u sudnici 2. ožujka 2015.
Goran Krčmar u sudnici 2. ožujka 2015.

Ne, molim Vas. Postoji proces razmjene zarobljenika o kojem ja mogu svjedočiti. O tome što Vi mene pitate – ja ne mogu svjedočiti. Nisam u tome sudjelovao“, ograđivao se i dalje svjedok, ponavljajući da se vojsku i njega – ticao jedino proces razmjene zarobljenih vojnika, a ne civila.

Nemojte nam govoriti – da je to bilo izvan Vaših ovlaštenja i da Vi o tome ne možete dati iskaz. Sve što znate trebate nam reći, kao odgovor na pitanja koja Vam se postavljaju“, upozorio je pri tom predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„Civili, koliko ja znam – nisu razmjenjivani, nego su dobrovoljno - organizirano odlazili u treće zemlje ili na područje današnje Federacije BiH“, izrazio je potom svoj stav Krčmar – o onom što optužba smatra dijelom progona koji se dogodio 1992.godine.

Pripadnik specijalne jedinice odgovorne za zločine

Kako bi pokazao da je i sam bio suradnik, ne samo vojnih, već i civilnih vlasti od čijih je postupaka prao ruke – tužitelj je suočio Krčmara i s podacima da je tijekom rata prelazio par puta - iz vojske u policiju.

Pri tom ga je Traldi podsjetio na niz zločina specijalne policijske formacije u Kotor Varoši, a čiji je Krčmar – bio pripadnik. Traldi je pri tom pročitao zapisnik sa sjednice (lokalnog Kriznog štaba Kotor-Varoš) na kojoj se zapovjednika specijalne policije izvjestilo o ubojstvima i zločinima počinjenim od strane njezinih pripadnika. Poput masakra u Vrbanjcima, kao i ubojstava na desetaka civila oko Doma zdravlja u Kotor-Varoši.

Dakle ovaj sastanak od 26.lipnja 1992.godine je kada ste i Vi bili u Kotor Varoši. Zar ne?“, suočio je svjedoka tužitelj Traldi izražavajući nevjericu da svjedok „nije čuo“ za te zločine tijekom svog boravka u neposrednoj blizini njihovog počinjenja.

Da to je period kada sam bio u Kotor Varoši. Ali nisam bio na ovoj sjednici“, poricao je i dalje svjedok, braneći se da je u spornom području boravio „najviše petnaestak dana“.

Nakon boravka u Kotor Varoši, gdje se prema optužnici 1992.godine dogodio progon s razmjerima genocida, Krčmar je 1993.godine iz policije bosanskih Srba prešao u vojsku – postavši član vojne Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika 1.krajiškog korpusa VRS-a.

Svjedok obrane Krčmar iskaz će dovršiti u utorak kada će se suđenje generalu Mladiću nastaviti novim svjedočenjem svjedoka obrane.

VIDEO: dio unakrsnog ispitivanja Krčmara

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG