Dostupni linkovi

Tužitelj: VRS znala da ju Armija BiH prisluškuje


Mile Došenović
Mile Došenović

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću četverodnevni iskaz je dovršio načelnik veze 2.krajiškog korpusa VRS-a Mile Došenović, koji je kao vještak obrane osporavao vjerodostojnost presretnutih razgovora srpskih oficira tijekom srebreničkih pogubljenja 1995.godine.

Nakon što je u glavnom iskazu tvrdio kako je sporne razgovore bilo nemoguće presresti, u unakrsnom ispitivanju - haško tužiteljstvo je suočilo Došenovića s podacima i dokazima - koji pokazuju drugačije.

Haški tužitelj Peter McCloskey pokazao je stenograme presretnutih naređenja načelnika Glavnog štaba VRS-a Manojla Milovanovića, kao i izvještaj sigurnosnog oficira VRS-a Ljubiše Beare koji je ukazivao na problem presretanja komunikacija srpskih snaga od strane Armije Bosne i Hercegovine.

Oficir VRS-a Beara: Komunikacije VRS-a nadzirane

Tužitelj McCloskey pročitao je presretnuti izvještaj Beare, kao i istovjetan zapis u njegovom dnevniku o tome – kako je VRS sasvim slučajno doznala da su joj veze prisluškivane od strane suprotnih snaga, kao i o neurednosti korištenja komunikacija – kojima su zbog propusta „stalno otjecali vojni podaci“.

Onda se govori o operaciji oduzimanje nekih minijaturnih (radio) stanica od vojnika - tamo gdje postoji problem. A u trećem odlomku navodi – elektronskim izviđanjem. Pri tom misli ustvari na veze VRS-a, kada govori o tom elektronskom izviđanju? Je li tako?“, želio je potvrdu tužitelj čitajući Bearin izvještaj.

Elektronsko izviđanje od strane neprijatelja – prema Vojsci Republike Srpske“, potvrdio je svjedok Došenović, no i nastavio osporavati da su se razgovori mogli prisluškivati, pogotovo hvatajući u snop sjecište veza VRS-a na Vlasenici.

Tužitelj je na kraju unakrsnog ispitivanja konstatirao da se svjedok uporno drži onog što je napisano ( u njegovom ekspertskom izvještaju, a koji je optužba dovodila u pitanje u unakrsnom ispitivanju) - iako mu je ukazano više puta, čak i od strane sudaca – u vezi optičke vidljivosti sjecišta veza u Vlasenici

Optička vidljivost između Vlasenice i južne lokacije. Prepreka jasno onemogućava prijem s Južne stanice“, ponovio je Došenović u dodatnom ispitivanju obrane, tvrdeći i dalje da uhvaćena komunikacija VRS-a od strane ARBiH – nije bila moguća.

Uvršteno dodatnih 5 minuta presretnutih razgovora

Osim dokaza da su sigurnosni oficiri VRS-a bili svjesni nadziranja komunikacija srpskih snaga, tužitelj McCloskey je pustio i 5 minuta snimke presretnutih razgovora. Ona je potvrdila, različito od vještaka obrane Došenovića – da su se često mogli presresti i glasovi oba sugovornika, ne samo jednog.

Zdravo Đuka. Zdravo. Ima li problema kod tebe? Nema. Nema jel'? A jesu ti ovi Vukovi (s Vučjaka) izvučeni?“, čula su se dva oficira tijekom razgovora.

Podsjetimo, tužiteljstvo je uvelo u dokaze oko 280 presretnutih razgovora oficira VRS-a iz vremena spornih događaja koji su okvalificirani optužnicom – kao genocid, dok je obrana osporavala njihovu vjerodostojnost tvrdeći da su namješteni jer navodno nisu mogli biti presretnuti zbog kripto-zaštite, odnosno šifriranja.

Nakon iskaza Došenovića suđenje generalu Mladiću nastaviti će se u srijedu svjedočenjem novog svjedoka obrane.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Došenovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG