Dostupni linkovi

Vještak obrane suočen s izjavama žrtava


Mile Poparić u sudnici 2. studenog 2015
Mile Poparić u sudnici 2. studenog 2015

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se višednevnim iskazom Mileta Poparića, vještaka za balistiku koji je kao svjedok obrane pokušao osporiti odgovornost srpskih snajperista za ubijanje i ranjavanje Sarajlija, tijekom prve polovice devedesetih godina (1992-1995).

U unakrsnom ispitivanju haška optužba je suočila Poparića s izjavama žrtava, ali i zapovjednika VRS-a koji su negirali tezu – da su Sarajlije stradavali slučajno – tijekom razmjene vatre zaraćenih strana.

Haško tužiteljstvo je tijekom unakrsnog ispitivanja Poparića željelo pokazati kako je vještak obrane svoje zaključke utemeljio na osnovu krive metodologije i analize dokaznog materijala. Pri tom je haška tužiteljica Carolyn Edgerton suočila Poparića s iskazima preživjelih žrtava, ali i s priznanjima zapovjednika VRS-a – da se sarajevske civile često gađalo snajperima.

13.srpnja 1994.godine UNPROFOR izvještava – da je zapovjednik 1.bataljona Ilidžanske brigade vojske bosanskih Srba priznao – da je vojska bosanskih Srba otvarala snajpersku vatru s Doma slijepih. Obećao je da snajperi više neće djelovati s tog mjesta. Dakle ovdje imamo priznanje zapovjednika SRK-a – da je iz Kuće za slijepe bilo snajperske vatre“, citirala je tužiteljica osporavajući poricanje Poparića u vezi snajperiranja.

Svjedok: Priznanje ne dokazuje

Tužiteljica Edgerton prolazila je s Poparićem svaki od obrađenih snajperskih incidenata iz optužnice, ukazujući na krive zaključke vještaka obrane – kako se radilo o kolateralnim žrtvama, a ne namjerno ubijenim civilima snajperskim hicima.

Pri tom su se analizirale pogibije civila u kvartovima Sedrenik, Dobrinja i Alipašino polje. Iako je tužiteljstvo predočilo niz zapisnika mirovnih promatrača o snajperskim gnijezdima VRS-a, Poparić je ostao kod svog iskaza o kolateralnim žrtvama, kojeg je kao svjedok obrane prethodno dao i na suđenju Mladićevom političkom šefu u vrijeme rata – Radovanu Karadžiću.

„Točno je da ovaj zapovjednik priznaje da je netko otvarao vatru sa Zavoda za slepe, međutim to još ne dokazuje da je tu bio uređen vatreni položaj i da je to bilo stalno. Možda je netko sporadično otvorio vatru s ove zgrade“, poricao je i dalje svjedok obrane, nakon čega je tužiteljica pokazala i još neka priznanja, koja ipak „nisu uvjerila“ Poparića da se iz Zavoda za slijepe stalno snajperima gađalo Sarajlije.

Iskaz Poparića će se nastaviti i u utorak, nakon čega će na suđenju za dvostruki genocid, progone i teror Sarajlija - obrana generala Mladića izvesti novog vještaka, ali u vezi povijesnog konteksta sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Poparića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG