Dostupni linkovi

Vještak o uviđaju granatiranja Dobrinje: Nepostojeća metoda


Zorica Subotić
Zorica Subotić

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću drugi dan za redom balistička vještakinja obrane Zorica Subotić nastavila je osporavati nalaze istraga sarajevskih i UNPROFOR-ovih istražiteljitelja koji su upućivali na odgovornost srpskih snaga za ubijanje Sarajlija.

Subotić je analizirajući materijal istraga tražila nesuglasice u nalazima, kao i osporavala korištene metode pri utvrđivanju smjera ispaljenja smrtonosnih projektila na Sarajevo. Uz optužbe za genocid i progone u Bosni i Hercegovini tužiteljstvo tereti generala Mladića i za teror nad sarajevskim civilima kojih je za vrijeme troipogodišnje opsade ubijeno oko 11 i pol tisuća.

Subotić je kao vještakinja obrane osporavala odgovornost srpskih snaga za granatiranje i snajperiranje Sarajlija i na suđenju Mladićevom političkom šefu Radovanu Karadžiću.

Karta minobacačkih udara u Dobrinji prikazana u sudnici
Karta minobacačkih udara u Dobrinji prikazana u sudnici

Nakon osporavanja odgovornosti srpskih snaga za ubojstvo Sarajlija u redu za kruh u Ulici Vase Miskina 1992.godine, u nastavku iskaza osporavala je nalaze sarajevskih istražitelja - da je VRS ispalila granate i na Sarajlije koji su igrali i gledali nogomet u Dobrinji polovicom 1993.

Subotić je ustvrdila da je pravac ispaljenja granata – krivo utvrđen.

Metod koji su oni naveli u službenom izvještaju je za mene prvi put otkriven. Oni su koristili misaono povlačenje putanje gelera od zamišljenog mjesta eksplozije. I sve te linije su se završavale na mjestu gdje je eksplodirala mina – a to je unakaženo tijelo N.N.osobe čije je tijelo odbačeno eksplozijom uz ogradu. Ovakva metoda, nije potrebno spominjati – da ne postoji“, ustvrdila je Subotić, iako je pojam „misaone rekonstrukcije“ poznat u riječniku kriminalističkih istražitelja.

Svjedokinja protiv utvrđenih smjerova ispaljenja

Prema optužnici u Dobrinji je poginulo desetak, a ranjeno oko stotinu osoba. Obrana generala Mladića se inače brani tezom – kako je sarajevska vlast unutar grada sama napadala svoje građane kako bi ocrnila srpsku stranu, a vještakinja Subotić to je neposredno potvrđivala, tvrdeći da su i u slučaju Dobrinje – položaji VRS-a bili predaleko za ispaljivanje granata.

Naravno, ako se u obzir uzme smjer ispaljenja koji je ona utvrdila – različito od istraga granatiranja.

U ovom pravcu najbliži položaji (VRS-a) su 8 do 9 kilometara. Maksimalni domet minobacača je manji od ovog“, potvrdila je svjedokinja, osporavajući da su Dobrinju gađali pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, no dodajući – kako su u spomenutom kvartu bili i položaji Armije BiH, što pak prema obrani može opravdati napad srpskih snaga – ukoliko je do njega došlo.

Suđenje generalu Mladiću nastavit će se idući tjedan kada će vještakinju obrane Subotić unakrsno ispitivati i haška optužba.

VIDEO: Dio glavnog ispitivanja Subotić

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG