Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: UN promatrač o nasumičnom gađanju Sarajeva


Suđenje Mladiću
Suđenje Mladiću
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dovršen je višednevni iskaz britanskog pukovnika Richarda Mole-a koji je kao bivši vojni promatrač Ujedinjenih naroda (UNMO) opisao neselektivne napade na Sarajevo, odnosno namjerno gađanje njegovih civila.

Nakon što je obrana Mladića pokušala prikazati kako je VRS samo odgovarala na napade snaga Predsjedništva BiH iz grada – Mole je objasnio kako se i analizom povratne vatre moglo zaključiti – da se radilo o odmazdi, a ne vojnom odgovoru.

„Otvaranje vatre na grad je u većini slučajeva bilo rasprostranjeno, a ne koncentrirano kako bi se uništila određena vojna meta“, opisao je nalaze svojih analiza gađanja Sarajeva pukovnik Mole poričući navode obrane – o navodnim odgovorima VRS-a na vatru iz grada.

„Teško mi je bilo objasniti zašto su projektili nastavili padati po Starom gradu, nasumično, bez ciljanja nekog konkretnog cilja. Nije bilo koncentrirane vatre i to je trajalo u jednom dužem periodu. To nije imalo nikave veze sa sposobnošću Srba da djeluju artiljerijskom vatrom po metama ako to žele. Znači tu je došlo do nepodudaranja i mi smo pokušali to analizirati“, objasnio je svoje nalaze svjedok.

S druge strane, Mladićeva obrana je ostala kod svojih teza, kako su snage bosanskohercegovačkog Predsjedništva provocirale VRS, koja je onda odgovarala na napade. Pri tom je branitelj Dan Ivetić pokušao prebaciti odgovornost za brojne pogibije sarajevskih civila - s VRS-a na drugu stranu, navodeći da su joj brojne žrtve – politički odgovarale.

„Biste li se složili da je muslimanska strana otvarala vatru na vlastitu stranu grada? Da su ispaljivali granate na vlastite građane kako bi se pokazalo da su oni žrtve i izazvali na taj način međunarodno razumijevanje i suosjećanje?“, ispitivao je branitelj Ivetić na što mu je Mole odvratio – kako za to nema dokaza za tu „kontroverznu teoriju“, makar je bilo sumnji i kod promatrača UNMO-a (vojni promatrači UN-a) da se takvo nešto znalo dogoditi.

Suđenje se nastavilo iskazom Elvira Pašića, policajac iz Rogatice koji je 1992.godine zarobljen u skloništu gdje se skrivao s ostalim civilima zbog granatiranja grada.

U uvodnom dijelu svjedočenja opisao je kako su vlasti bosanskih Srba preuzele općinu – dok su civile nesrpske nacionalnosti zatočile u logore gdje su teško zlostavljani, a neki i ubijani.

„Preživio sam užasne prizore“, naveo je svjedok prisjećajući se zarobljeništva u školi Veljko Vlahović te kasnije u logorima Sušica i Batković.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link


Suđenje će se nastaviti idući tjedan novim iskazom svjedoka optužnice za dvostruki genocid, teror nad Sarajevom i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce, kada bi se i optuženi Mladić trebao vratiti u sudnicu iz koje je izostao, u četvrtak i petak, zbog liječničkih pregleda.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG