Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje Mladiću: U masovnim grobnicama pronađeni srebrenički zarobljenici


Ratko Mladić
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom patologoga Kristofera Lorensa (Christopher Lawrence), vođe sudsko-medicinskog tima koji je 1998. godine radio obdukcije posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih iz nekoliko srebreničkih masovnih grobnica.

Dr. Lawrence i njegov tim su pregledali preko 2200 vreća sa posmrtnim ostacima u kojima se nalazilo minimalno 883 ubijena Srebreničana. Uzrok smrti većine stradalih bile su prostrelne rane, a kod određenog broja su pronađeni i ostaci gelera.

U vrećama s posmrtnim ostacima doktor Lawrence je pronašao i 83 poveza za ruke te 103 poveza za oči, prema kojima je dodatno zaključilo da su ti ljudi pogubljeni, a ne stradali u borbi.

„I mislim da je bilo nekih slučajeva gdje sam smatrao da je vrlo mala vjerovatnost da se radi o borcima. I ja sam vidio dokaze koji su meni ukazivali na to – da oni nisu borci. I ja sam te informacije unio u svoj izvještaj“, pojasnio je patolog sucima odgovarajući im – kako je to učinio na vlastitu inicijativu, a ne prema uputstvima haških istražitelja kako je željela sugerirati obrana.

Naime obrana generala Mladića je prilikom unakrsnog ispitivanja pokušala prikazati kako su zaključci doktora Lawrensea napravljeni prema sugestijama drugih haških istražitelja. Branitelj Dejan Ivetić uz to je ustvrdio kako su u masovne grobnice sahranjeni vojnici ubijeni borbi, a ne žrtve masovnih pogubljenja.

Također, da su u broj od preko 7000 žrtava o kojima govori optužnica – ubrojene i žrtve stradale prije srpnja 1995. godine. Prema Ivetićevoj liniji ispitivanja australskog patologa - masovne grobnice nisu nastale zbog pokušaja prikrivanja zločina, već zbog asanacije terena nakon borbi.

„Što se tiče borbi u srpnju 1995.godine, između mješovite kolone nekoliko tisuća naoružanih i nenaoružanih muslimana, bosanskih muškaraca koji su pokušavali probiti se kroz srpske linije i izaći iz srebreničke enklave. Je li kancelarija tužitelja prenijela Vama te informacije?“, ispitivao je branitelj Ivetić.

„Da rekli su mi te informacije“, potvrdio je svjedok kako je imao o tome saznanja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:22 0:00
Direktan link

Suđenje generalu Mladiću za genocid, progone diljem Bosne i Hercegovine, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce - nastaviti će se idući tjedan novim iskazima o srebreničkom zločinu. Nakon toga uslijediti će trotjedna ljetna pauza u radu Haškog suda.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG