Dostupni linkovi

Tužitelj tvrdi: Vještak obrane namještao istragu


Zorica Subotić u sudnici 1. listopada 2015

Šesti dan iskaza na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću vještaka obrane za balistiku Zoricu Subotić počelo je ispitivati haško tužiteljstvo.

Nakon što je u glavnom iskazu obrani Subotić ustvrdila da su istrage napada na sarajevske civile bile namještane kako bi se okrivile srpske snage, haško tužiteljstvo je ustvrdilo - da je svjedokinja namještala svoju istragu kao balistički vještak – kako bi potkrijepila tezu obrane da su bošnjačke snage same ubijale vlastite građane.

Poput granatiranja u Ulici Vase Miskina 27.svibnja 1992.godine, kada je u redu za kruh - ubijeno 26, a ranjeno 108 građana. Budući da je Subotić zaključila – kako je smrtonosna granata ispaljena iz smjera područja pod konotrolom Armije Bosne i Hercegovine tužitelj Adam Weber ju je suočio s fotografijom – za koju je ustvrdio – da je namjerno snimljena od njezinog tima na način – kako bi se kut udara projetila – krivo prikazao.

„Ja tvrdim da je ova fotografija redigirana, mijenjana je. Ja tvrdim da je ovo fotografija koja je napravljena s pokušajem da bi se prikazao drugačiji izgled kratera“, suočio je svjedokinju Weber.

To nije točno“, poricala je pri tom Subotić.

Fotografija mjesta udara u bivšoj Ulici Vase Miskina prikazana u sudnici
Fotografija mjesta udara u bivšoj Ulici Vase Miskina prikazana u sudnici

Subotić se branila kako su uz pokazanu fotografiju u njezinoj analizi priložene i druge fotografije uzete okomito, a ne samo pod kutom kako bi se moglo manipulirati – što je ustvrdila optužba. S druge strane potvrdila je da su neke druge fotografije o krateru iz Ulice Vase Miskina fotošopirane, objašnjavajući pri tom razloge zašto.

To nije ova fotografija koju ste pokazali. Mjera pločice je dovedena na istu mjeru koja je snimljena od ratnog reportera Rogersa. Znači one ovdje služe za usporedbu i samo zato je fotošopirana ova fotografija iz fotodokumentacije“, pojašnjavala je cilj izmjene fotografije vještakinja obrane.

Presretnut razgovor o napadima s Trebrevića

Prema haškoj optužbi smrtonosno granatiranje Ulice Vase Miskina izvršeno je s položaja VRS-a iz smjera Trebevića, o čemu je kao dokaz svjedokinji Subotić prikazan i presretnuti razgovor srpskih oficira. Između ostalog i Milosava Gagovića koji je kobnog dana kritizirao pucnjavu svojih kolega po Sarajevu sa spomenute lokacije.

Haško tužiteljstvo će u nastavku suđenja za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a u Bosni i Hercegovini (1992-1995) više dana unakrsno ispitivati svjedokinju Subotić, kako bi osporilo njezine nalaze o sarajevskim istragama napada na civile – pa će se njezin iskaz o drugim masakrima - nastaviti i idući tjedan.

Spomenimo na kraju da je sud odbio dozvoliti suborcima generala Mladića, koji su došli u Haag - da ga posjete u pritvoru, zbog čega je optuženi i glasno protestirao na kraju sudskog dana te zaradio ukor sudaca.

VIDEO: Početno unakrsno ispitivanje o istrazi sarajevskih napada

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG