Dostupni linkovi

Svjedok suočen s učešćem u etničkom čićenju Goražda


Špiro Pereula tokom svjedočenja

Na haškom suđenju generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, kao zadnji ovotjedni svjedok, iskaz je dao Špiro Pereula, bivši sigurnosno-obavještajni oficir u Glavnom štabu optuženog. On je kao svjedok obrane dao iskaz o kidnapiranju i mučenju Srba u zatočeničkim objektima u Sarajevu izbijanjem sukoba 1992.godine, između ostalih i njegovog brata. U unakrsnom ispitivanju Pereulu je haško tužiteljstvo pak suočilo sa spornim napadima VRS-a na civile nesrpske nacionalnosti, o čemu je zapovjedi formirao i prenosio iz Glavnog štaba – i sam svjedok.

Pereula je suočen od strane optužbe s naređenjem kojeg je poslao s isturenog zapovjednog mjesta Drinskog korpusa VRS-a u Čajniću polovicom 1993.godine – o namjeri zauzimanja Zaštićene zone Goražda, prema planu Glavnog štaba.

Tužitelj Adam Weber citirao je zapovjed u kojoj se kaže – da se prije zauzimanja spomenute Zaštićene zone odlučila iskoristiti propaganda VRS-a protiv bošnjačkog stanovništva.

„Ovo je usmjereno muslimanima u Goraždu, zar ne, ne kaže se vojnicima?“, upitao je tužitelj citirajući i zapisnik sa suđenja „Popović i drugi“ (oficiri VRS-a osuđeni u prvom stupnju za srebrenički genocid), a na kojem je također kao svjedok Pereula to potvrdio.

„Ovo je lapsus onoga tko je to kucao. Daktilograf je u ratnim uvjetima to mogao kucati i reći- muslimanima. Ali ja kao sastavljač ovoga nikad nisam mislio na civile, nego sam mislio na vojnike“, negirao je svjedok obrane.

Nakon poricanja Pereule – da se propagandom iz Glavnog štaba VRS-a obraćao bošnjačkim civilima, tužitelj Weber je citirao upućene prijetnje, kako bi pokazao da se one nisu uputile – snagama Armije BIH, već upravo stanovnicima Goražda.

Shvatili ste da su vas i svijet i Alija (Izetbegović, bivši predsjednik BiH - nap.a.) ostavili na cjedilu. I Alah će vam pomoći samo ako nas poslušate. Jer vas samo mi možemo spasiti. Otmite se onima koji su vas mjesecima tjerali u smrt i krenite putem spasa. Krenite prema Kopačima i Ustiprači – tamo vam garantiramo život i konačno olakšanje. A potom put kojim budete željeli. Sigurno je daleko od pakla kroz koji vas je poveo Alija. Nemate puno vremena“, citirao je prijetnje Glavnog štaba VRS-a, formulirane i proslijeđene ljudima u Goraždu od strane svjedoka Pereule, a putem razglasa na megafon te preko radio stanica s okolnih područja pod kontrolom vlasti bosanskih Srba.

Suočavanje svjedoka sa učešćem u etničkom čišćenju Goražda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:52 0:00
Direktan link

Vi ste ga potpisali, naređenje u kojem piše – muslimani, ne vojnici. Vi ste to znali.“, suočio je potom svjedoka i jedan od sudaca tročlanog Raspravnog vijeća Bakone Moloto.

Humanitarna katastrofa Goražda (1992-1995)

Podsjetimo, VRS je tijekom rata opkolila i stalno napadala UN-ovu Zaštićenu zonu Goražde gdje su se početkom rata sklonile na tisuće izbjeglica nesrpske nacionalnosti, nakon što su kao građani nesrpskih nacionalnosti prognani iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine. O napadima su iskaz dali i neki svjedoci optužbe.

Tijekom cijelog rata stanovništvo je gladovalo u toj humanitarnoj katastrofi, dok su srpski mediji tijekom 1994.godine i zabilježeli direktno naređenje optuženog generala Mladića o daljnjim napadima.

VIDEO: Arhivske snimke Tanjuga – Ratko Mladić okolica Goražda 1994.

Budući da je u glavnom iskazu govorio o stradanju srpskih civila u Sarajevu, Pereulu je tužitelj ispitivao i o rasprostranjenim ubojstvima i mučenju zatočenika u srpskim zatočeničkim centrima, budući da je svjedok za vrijeme rata bio i član Komisije za razmjenu zarobljenika. Primjerice za ubojstva u zatvoru u Kuli. Svjedok je i to poricao, tvrdeći da nije imao nikakvih saznanja. Nakon kraćeg natezanja je potvrdio da je među zatočenicima bilo i civila, tvrdeći da se on nije bavio njihovom razmjenom „već netko drugi“.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavit će se idući tjedan novim iskazima svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG