Dostupni linkovi

Svjedok suočen s ubojstvima kolega iz bolnice


Svjedok Goran Dragojević u sudnici 14. svibnja
Svjedok Goran Dragojević u sudnici 14. svibnja

Kao zadnji ovotjedni svjedok na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dao Goran Dragojević, vozač saniteta u Prijedoru početkom rata 1992.godine i sadašnji predsjednik Udruženja žrtava napada na spomenutu općinu.

Dragojević je kao svjedok obrane poricao da je stanovništvo nesrpske nacionalnosti prognano iz Prijedora, nakon čega ga je tužiteljstvo, u osporavanju njegovog svjedočenja - suočilo sa sudbinom ljudi s kojima je radio u prijedorskoj bolnici.

Dragojević je u glavnom iskazu naveo kako kao predsjednik Udruženja žrtava obilazi škole u Republici Srpskoj i odvraća mlađe generacije od rata. No kako Dragojevićeve priče izgledaju moglo se zaključiti iz njegovih opisa prijedorskih logora, koje je opisao – kao prihvatne centre za nesrpsko stanovništvo izbijanjem rata.

PogotovoTrnopolje čije su fotografije šokirale međunarodnu javnost 1992.godine, makar je taj logor bio najmanje zloglasan od ostalih prijedorskih – poput Omarske i Keraterma.

Trnopolje je bio prihvatni centar u kojem su isto radili neki (medicinski) tehničari i doktori koji su dežurali. Mogli su iz toga izaći i otići kad hoće, ali su tu bili iz sigurnosti“, izjavio je u glavnom iskazu Dragojević.

Poricao pa potvrdio da je saznao

Dragojević je kao svjedok obrane ustvrdio da je nakon preuzimanja Prijedora od strane srpskih snaga – nesrpsko stanovništvo moglo ostati na radnim mjestima – samo ako je htjelo. Dragojević je prvo poricao da je čuo za zatočavanje liječnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s kojima je radio u bolnici u Prijedoru – čak i kada ga je suočio predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Svjedoče, jeste li ikada saznali i jeste li ikada čuli da su doktore zatvarali i ubijali?“, suočio je Dragojevića sudac Orie.

Ne, ne“, negirao je svjedok.

Nakon poricanja, Dragojevića je haški tužitelj Almir Zec suočio s imenima ubijenih nekadašnjih kolega iz bolnice, nakon čega je svjedok obrane – priznao da je čuo za njihovo odvođenje u logore i stradanje, po svom povratku iz vojno-medicinske akademije (VMA) u Beogradu – gdje se oporavljao od ranjavanja (30.svibnja 1992.).

„Ja sam saznao poslije kad sam se vratio. I da je nastradao dr.Esad Sadiković i da je dr.Osman Mahmuljin nastradao. Čak i dr.Begić koji mi je pružao prvu pomoć – da je i on nastradao“, potvrdio je naknadno, nabrajajući imena ubijenih liječnika prijedorske bolnice.

Ubijanje nesrpske elite kao čin genocida

Biste li se složili s tom tvrdnjom – da je njihovo ubojstvo imalo jedan razarajući efekat na preostalo nesrpsko stanovništvo Prijedora?“, suočio je svjedoka tužitelj Zec, aludirajući da se ubojstvo elite – odnosno istaknutih članova određene nacionalne zajednice kao njezinog bitnog dijela – može smatrati činom genocida.

Normalno, sve što je bilo neljudski – ma prema kome, da je grozno djelovalo na ostalo stanovništvo“, složio se Dragojević na kraju s tužiteljem.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid nastavit će se još idući tjedan nakon čega će uslijediti jednomjesečna pauza zbog pripreme strana u postupku za izvođenje dodatnih dokaza optužbe u vezi pronađene masovne grobnice Tomašica.

(VIDEO: Dio glavnog iskaza Dragojevića i početni unakrsnog ispitivanja)

XS
SM
MD
LG