Dostupni linkovi

Svjedok suočen s huškačkim riječima suradnika


Milorad Sajić
Milorad Sajić

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću - za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995), dvodnevni iskaz je dovršio Milorad Sajić, član Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina (ARK) 1992.godine, koji je rat završio i kao oficir VRS-a.

Nakon što je Sajić kao svjedok obrane ustvrdio da lokalne vlasti, čiji je bio član, nisu provodile politiku središnjih vlasti bosanskih Srba s Pala – u vezi progona Hrvata i Bošnjaka iz općina na koje su polagale pravo, haško tužiteljstvo ga je suočilo s riječima njegovog suradnika Radoslava Brđanina „da u Banjaluci može ostati samo malo muslimana da čiste ulice“.

Podsjetimo, Brđanin je kao jedan od vodećih čelnika Srpske demokratske stranke, SDS-a i predsjednik Kriznog štaba tzv. ARK-a osuđen na 30 godina zatvora zbog zapovjedne odgovornosti za ratne zločine srpskih snaga nad građanima nesrpske nacionalnosti (općine tzv.ARK-a: Banja Luka, Prijedor, Sanski Most, Ključ, Kotor-Varoš i Bosanski Novi).

„Slušao sam od Srba da Brđo svašta priča.. i ja sam.“, pravdao je Sajić riječi svog kolege Brđanina o kojem je govorio upotrebljavajući nadimak – „Brđo“.

Kako bi pokazao da nije bilo samo riječi o govorima mržnje od najviših lokalnih predstavnika novih srpskih vlasti tužitelj Arthur Traldi je pokazao i odluke ARK-a - da se moraju smijeniti svi građani nesrpske nacionalnosti s ključnih funkcija, kao i Srbi koji se nisu izjasnili u skladu sa stavovima SDS-a o plebiscitu i ostanku u Bosni i Hercegovini.

„Dobivali su manje značajne poslove, savjetnik, pomoćnik ili neki referent – uglavnom manje značajne.“, tvrdio je svjedok, poričući da su otjerani. Potom mu je tužitelj pokazao i naređenje generala Mladića „o čišćenju oficira nesrpske nacionalnosti iz redova 1.krajiškog korpusa VRS-a“, a koje prema optužbi pokazuje koordiniranu akciju vojnih i političkih vlasti bosanskih Srba – u progonu Hrvata i Bošnjaka.

VIDEO LINK: dio unakrsnog ispitivanja Sajića

Pravdanje Brđaninovih prijetnji i ratnog huškanja

Nakon što je odlazak Hrvata i Bošnjaka s područja tzv.ARK-a svjedok Sajić pokušao objasniti tezom – o mirnoj razmjeni stanovništva, nasuprot tvrdnji optužbe o etničkom čišćenju i progonu, tužitelj Traldi ga je suočio i s riječima Brđanina iz 1994.godine kojima proziva one (predstavnike bosanskih Srba) koji „žele da se mirimo s Alijom i Tuđmanom i da zajedno živimo“.

Brđanin je pri tom pozvao okupljenu gomilu na čišćenje „od poganog nekrsta“. No njegov suradnik Sajić poricao je kako se tu mislilo na cijeli narod, tvrdeći da je Brđanin mislio na političke predstavnike, odnosno „da u Banjaluku ne dođe vlast iz Sarajeva“.

„On nije rekao – od HDZ-a, SDA ili slično. Rekao je od poganog nekrsta.“, suočio je potom tužitelj Traldi.

„Ja vam govorim kako ja mislim, a to što je Brđo govorio – to je njegov problem.“, ogradio se potom svjedok obrane.

Svjedok Sajić, koji je bio odgovoran regrutaciju vojnika na području pod vlašću bosanskih Srba te za vezu između općinskih sekretarijata za obranu i tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine - skidao je tijekom svjedočenja i sa sebe odgovornost, govoreći da on nije raspolagao sa sredstvima pomoći lokalnim jedinicama, makar je u prethodnim haškim iskazima rekao suprotno.

„To je činjenica da sam ja to tako izjavio. Pružanje pomoći, može biti.“, potvrdio je na suđenju Mladiću nakon što je suočen sa svojim prethodnim riječima od strane haškog tužitelja Traldija.

VIDEO LINK: Dio iskaza i suočavanje s govorom Brđanina (oko 5.minute)

Suđenje se nastavilo iskazom Vojislava Kršića, koji će kao bivši oficir VRS-a i svjedok obrane govoriti o događajima u Kotor Varoši.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG