Dostupni linkovi

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću prekinuto je u četvrtak nakon nepunih 10 minuta tijekom nastavka višednevnog iskaza ratnog šefa tajne policije bosanskih Srba Dragana Kijca.

Kijca je haško tužiteljstvo nastavilo suočavati s dokazima koji osporavaju njegov iskaz kao svjedoka obrane – da nije postojao plan ujedinjenja zauzetog teritorija od strane srpskih snaga u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini – s državom Srbijom, a koji je prema optužbi – rezultirao etničkim čišćenjem, progonom i genocidom.

Iznenadni prekid suđenja kojeg je zatražila obrana generala Mladića nije objašnjen, ni kada su se suci za par sati vratili u sudnicu kako bi razmatrali niz administrativnih pitanja dugotrajnog procesa. Je li je riječ o iznenadnom pogoršanju zdravlja optuženog iz Haškog suda nisu željeli potvrditi. Spomenuto je samo da se suđenje prekinulo – zbog nepredviđenih okolnosti.

General Mladić je na početku sudskog dana izgledao dobro, vrativši pozdrav svjedoku Kijcu, zbog čega je predsjedavajući sudac Alphons Orie izrekao još jedno u nizu upozorenja.

Kijac se pravdao da je „pozdravio g.Lukića (Branka)“, branitelja optuženog, dok je sudac primijetio kako se i on nalazi u smjeru optuženog, koji je vratio pozdrav.

Prije nego je suđenje prekinuto tužitelj Arthur Traldi je nastavio suočavati bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Republike Srpske Kijca – s dokazima progona Hrvata i Bošnjaka iz općina zauzetih od strane srpskih snaga 1992.godine.

Kijac je u glavnom iskazu pokušao prikazati kako su zločini protiv nesrpskog stanovništva bili slučajni i izlolirani incidenti, dok je tužitelj Traldi u unakrsnom ispitivanju ukazivao kako se radilo o organiziranom planu, čiji se obrazac progona ponovio u svim zauzetim općinama, negdje i s razmjerom genocida. Iako je bio ondašnji šef tajne policije RS Kijac se prikazivao – kao neinformiran o spomenutim zločinima.

Dakle, je li Vi osporavate ili ne – da je krajem svibnja i početkom lipnja 1992.godine - izvršen napad na Trnovo i da je bošnjačko stanovništvo pobjeglo?“, suočio je Kijca tužitelj s dokumentom zapovjednika lokalne Taktičke grupe srpskih snaga „o razbijanju neprijateljskih snaga i bijegu stanovništva zapadno od linije Trnovo-Rogatići“.

Ja to iz sjećanja ne bih mogao reći, ali po ovom papiru koji ste mi ponudili – vidim da je to tako“, ogradio se pri tom svjedok obrane.

Haški sud je kasnije popodne objavio kako je u Haagu u hotelu u kojem je odsjeo pronađen mrtav vještak obrane Dušan Dunjić. To je vjerovatno i bio razlog prekida današnjeg suđenja generalu Mladiću, makar to nije izričito navedeno. Nizozemska policija obavlja istragu o okolnostima smrti. Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a u Bosni i Hercegovini trebalo bi se nastaviti idući tjedan.

VIDEO:

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG