Dostupni linkovi

Svjedok podsjetio obranu na logore i nekažnjena ubojstva


Ratko Mladić u sudnici 22.11.2013.
Haško suđenje bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se višednevnim iskazom vojnog vještaka tužiteljstva Juena Brauna (Ewan Brown). U završnici unakrsnog ispitivanja obrana generala Mladića je pokušala osporiti izvještaj svjedoka o etničkom čišćenju brojnih općina od strane VRS-a.

U žestokoj raspravi s braniteljem svjedok Brown je ostao pri svom iskazu o organiziranom protjerivanju, podsjećajući pri tom na rasprostranjene posljedice za nesrpsko stanovništvo nakon vojnih akcija pokrenutih 1992.godine, poput uspostave logora.

Svjedok Ewan Brown u sudnici 22.11.2013.
Svjedok Ewan Brown u sudnici 22.11.2013.
Prikazana naređenja VRS-a o postupanju sa zarobljenicima prema ženevskim konvencijama za Browna su samo bili fasada koja je korištena za smirivanje međunarodne zajednice, nakon što su mediji dokazali postojanje logora u Bosni i Hercegovini.

„Iz vremena ovog dokumenta, odnosno datuma, vidimo da je to u vrijeme značajnih međunarodnih pritisaka, kao posljedica one posjete predstavnika medija i međunarodnih agencija. Do ovoga trenutka ili je bilo napada na nesrpska područja i veliki broj nesrpskog stanovništva je napustilo taj kraj ili su pak bili u logorima“, naveo je svjedok govoreći o dokumentu iz vremena nakon kolovoza 1992.godine.

Kao o logoru koji je prema tužiteljstvu bio u rukama vojske bosanskih Srba, najviše je bilo riječ o zloglasnoj Manjači.

(VIDEO: Reportaža stranih medija o Manjači)


Britanski vojni vještak je odbio opetovane pokušaje branitelja Branka Lukića da prikaže užase u logorima kao – medijsku propagandu, podsjećajući na tisuće zarobljenih civila nesrpske nacionalnosti koji su tamo zatočeni i držani u neljudskim uvjetima, o čemu je izvijestio i Crveni križ.

Odgovori Browna zato su više puta naljutili inače smirenog branitelja Lukića.

„Je li u skladu ili nije u skladu, ne treba mi objašnjenje. Je li u skladu s Vašim nalazima, ili nije u skladu s Vašim nalazima i idemo dalje“, zaustavljao je Lukić odgovor svjedoka u vezi dokumenata koji su navodno u suprotnosti s njegovim izvještajem.

„Gospodine Lukić to nije samo pitanje za odgovor – sa da ili ne. I Vi to znate i nema smisla da to drugačije predstavljate“, upozorio je pak nakon toga predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Vojne vlasti znale za zločine u logorima

Svjedok Brown, koji je pregledao niz vojnih dokumenata, podsjetio je na neke zapovjedi kao pokazatelj suradnje vojske i policije bosanskih Srba tijekom uspostave i upravljanja logorima. Također podsjetio je na neke incidente ubojstava zarobljenika o kojima su prema pronađenim vojnim dokumentima - vlasti u logoru imale saznanja.

„Ono što možemo vidjeti o incidentu iz dokumenata logora – je da su te osobe dovedene u logor. Dovela ih je policija, s time se slažem. Došli su rano i morali su tamo provesti noć. Tijekom noći bilo je ubijanja zatvorenika, a to su vlasti u logoru znale, to je znao i zapovjednik logora. I o tome je izviješten 1.krajiški korpus (VRS)“, podsjetio je vojni vještak naglašavajući kako za spomenuti zločin nitko nije odgovarao makar su počinitelji bili poznati.


Tužiteljstvu, koje je do sada ispitalo 160 svjedoka na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH, ostalo je za pozvati njih još 5.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG