Dostupni linkovi

Svjedok: Dobro postupano sa mirovnim promatračima


Radoje Vojvodić
Radoje Vojvodić

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom bivšeg oficira VRS-a u Pozadinskoj bazi na Palama Radoja Vojvodića.

On je kao svjedok Mladićeve obrane opisao u glavnom iskazu kako se 1995.godine prema zarobljenim mirovnim promatračima Ujedinjenih naroda (UN) - dobro postupalo te da ih se nije ugrozilo „ni psihološki, ni fizički“, nakon čega ga je u unakrsnom ispitivanju tužiteljstvo suočilo s dokazima prijetnji i vezivanja za potencijalne mete NATO aviona – zbog čega su taoci osjećali smrtni strah.

Vojvodić je, kao sigurnosno-obavještajni oficir u 27.Pozadinskoj bazi GŠ VRS, na Koranu u općini Pale – pokušao prikazati kako međunarodni promatrači nisu bili taoci, što tvrdi optužba, već da se prema njima postupalo kao prema ratnim zarobljenicima, prema ratnim pravilima – budući da su se UN i NATO zračnim udarima na objekte VRS-a – svrstali na stranu neprijatelja.

Rekli su mi da se njihovim zarobljavanjem žele spriječiti novi napadi NATO avijacije na položaje VRS-a. Ja sam dobio zadatak (po naređenju generala Zdravka Tolimira) da ih osiguravam. Imali su sve na raspolaganju jer su idući dan premješteni u prostoriju namještenu posebno za njih“, naveo je Vojvodić, spominjući tek jedan slučaj zarobljenog promatrača koji je imao psihičkih problema zbog situacije „jer je teško primio zarobljavanje sa izrazitim znacima depresije“.

No nakon što je opisao kako se za par tjedana (od 26.05. do 18.06.1995.) „srdačno oprostio“ od zarobljenih međunarodnih promatrača, tužitelj Edward Jeremy je podsjetio na okolnosti njihovog zarobljeništva koje su bile sve nego srdačne.

Prijetnje: Umrijeti ćete zbog NATO-a

Tužitelj Jeremy je pustio video snimak na kojem su prikazani zarobljeni promatrači UN-a, s ozbiljnim izrazima na licima, budući da su ih okolni vojnici VRS-a psovali, prijeteći im da će „umrijeti zbog NATO-a“.

Vezivanje jednog od zarobljenih promatrača UN-a
Vezivanje jednog od zarobljenih promatrača UN-a

Na prikazanoj snimci vojnici VRS-a su zarobljene pripadnike UN-a vezli za metalne stupove na potencijalne mete NATO avijacije, poput skladišta municije VRS-a.

„Ovo se događa prije nego sam ja došao“, ogradio se svjedok, tvrdeći da se ne može sjetiti imena podređenog mu vojnika VRS-a, koji je psovao zarobljene promatrače.

Budući da je pokušao prikazati – da se prema zarobljenim promatračima postupalo prema pravilima, suci su dodatno ispitivali Vojvodića – je li bio svjestan da je njihovo vezanje za mjesto gdje se očekuju zračni udari – protuzakonito.

Ako se oslonite na vlastiti zdrav razum, smatrate li da je vezivanje osobe za mjesto gdje se očekuje udar ispravno?“, upitao je sudac Bakone Moloto.

„Nisam ja kompetentan, ja sam bio jedan običan kapetan. Rat je uvijek nerazuman posao. Taj dan je palo 10 bombi i bila je panika na Palama“, pokušavao je opravdavati vezivanje promatrača UN-a za stupove svjedok obrane.

Sudac: Vezivanje za mete ne znači zlostavljanje?

Kako bi pokazao zapovjednu odgovornost generala Mladića za uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (za što odgovora također, uz optužbe za dvostruki genocid, progone i teror nad Sarajlijama) tužitelj Jeremy je pokazao više“izričitih naređenja“ generala Mladića i predsjednika RS-a (Radovana Karadžića), vezanih uz postupanje s njima.

Vezivanje trojice za skladište municije na Palama (Jahorin Potok), a Mladić je rekao da se ostali nalaze na krovu zgrade. On je rekao da očekuje još jedan napad i da će promatrači biti lišeni života, bez obzira na to što je meta“, citirao je tužitelj ističući da su te iste riječe ponovljene i zarobljenim promatračima.

Na temelju odluke Vrhovnog zapovjedništva – za pripremu sprječavanje napada neprijatelja iz zraka. Tu vidimo iduće – zapovjedništvo SRK (Sarajevsko-romanijski korpus VRS-a) će završiti s razoružavanjem blokiranih pripadnika UNPROFOR-a i izvršiti njihov razmještaj na potencijalne mete NATO-a. Višak zarobljenih pripadnika UNPROFOR-a izvući na sigurno mjesto i organizirati njihovo prevoženje u ostale korpuse“, citirao je naređenje generala Mladića tužitelj.

Nisam imao šanse da ove stvari vidim s obzirom na moj položaj u vojsci“, ograđivao se svjedok iako je provodio istovjetno naređenje.

Zavezati nekog za stupove – ne znači li to nekog zlostavljati?“, upitao je svjedoka sudac Cristoph Flugge.

G.suče ja sam te ljude zatekao i nastojao osigurati njihovu sigurnost do predaje, sve ostalo je izvan mojih ovlaštenja“, ogradio se Vojvodić, ne želeći odgovoriti na pitanje – bi li ih i sam zavezao prema naređenju, da ih nije već zavezane našao.

Unakrsno ispitivanje je uznemirilo optuženog generala Mladića, što je rezultiralo i njegovim glasnim komuniciranjem u sudnici, što mu je inače zabranjeno.

Suđenje će se nastaviti u srijedu iskazom novog svjedoka obrane.

VIDEO: Dio iskaza Vojvodića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG