Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedok o prijetnjama optuženog UN-u


Mladićeve prijetnje Thomu Karremansu
Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, nastavilo se iskazom Pitera Buringa (Pieter Boering) - bivšeg pripadnika Nizozemskog bataljona UN-a koji je 1995. godine bio raspoređen u Srebrenici.

Buring je sudu opisao prijetnje generala Mladića upućene pripadnicima UN-a te predstavnicima bošnjačkih civila – koje su prethodile masovnim ubojstvima oko 8000 dječaka i muškaraca.

Nakon pada Srebrenice pukovnik Buring je bio na tri sastanka s generalom Mladićem u hotelu Fontana na kojima je optuženi prijetio prisutnima – da će loše proći ukoliko ne poslušaju njegova naređenja. Jedno od njih se ticalo i izdvajanja muškaraca i dječaka od ostalih, kako bi srpske snage među njima potražile navodne ratne zločince.

„I moram da kažem da je pregled određene starosne grupe bio predmet rasprave na tom sastanku, a to se konkretno odnosilo na muškarce u starosnoj dobi od 16 do 60 godina“, potvrdio je svjedok Buring koji je 2011.godine dao iskaz u vezi optužbi za genocid u Srebrenici i na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Tijekom svjedočenja nizozemskog pukovnika haško tužiteljstvo je pokazalo video snimke sastanka u hotelu Fontana. Na prvoj se mogao vidjeti zastrašeni zapovjednik UN-ovih snaga kojem general Mladić povišenim glasom objašnjava da će, ukoliko pokrene još bilo kakvu vojnu akciju - biti ubijen zajedno s ostalim Nizozemcima.


„Nemojte Vi mene da fantazirate gospodine potpukovniče, već odgovorite na moje pitanje – jeste li Vi naredili da Vaša vojska puca po mojoj vojsci? Od koga ste se branili kada vas nitko nije napadao. Odavdje možete – izaći svi, ostati svi ili umrijeti svi. Ja ne želim da umrete“, prijetio je Mladić 11.srpnja 1995.godine zapovjedniku nizozemskog bataljona Thomu Karremansu.

(VIDEO: Sastanak u Fontani 11.srpnja 1995.godine)


Uz prijetnje pripadnicima UN-a, prikazane su i snimke prijetnji generala Mladića predstavnicima bošnjačkih civila koji su bili okupljeni u Potočarima.

„Da bih mogao da odlučim kao čovjek i komadant, trebam dobiti jasan stav od predstavnika vašeg naroda – je li hoćete da ostanete ili da nestanete“, izjavio je Mladić na drugom sastanku u Fontani, što je ponovio i na trećem.

(VIDEO: Sastanak u Fontani 12.srpnja 1995.godine)


Buring je opisao kako je vidio izdvajanje muškaraca i dječaka te njihovo zatočavanje i odvođenje u nepoznato. Tom prilikom bivšem UN-ovom promatraču je jedan od prisutnih oficira VRS-a rekao da postupa prema naređenjima.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Mladićeva obrana je pokušala prikazati kako se na sastancima nije radilo o prijetnjama, već s upoznavanjem situacije te kako u vrijeme njihovog održavanja, u Potočarima više ni nije bilo puno muškaraca, jer su oni već napustili Zaštićenu zonu.

Nakon što Buring završi s iskazom u petak, u nastavku suđenja tužiteljstvo će izvesti još neke bivše pripadnike Nizozemskog bataljona UN-a kako bi opisali – što su vidjeli u Srebrenici nakon njezinog zauzimanja od strane Vojske Republike Srpske.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG