Dostupni linkovi

Svjedok obrane i tužiteljstvo različito o položajima oko Sarajeva


Milorad Bukva na suđenju Ratku Mladiću
Milorad Bukva na suđenju Ratku Mladiću

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom pukovnika Jugoslavenske narodne armije (JNA), a tijekom rata VRS-a Milorada Bukve.

Osim što je ustvrdio da je kao obavještajni oficir predvidio napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, Bukva je kao svjedok obrane došao na Haški sud osporavati odgovornost Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a za neselektivno granatiranje Sarajeva, tvrdeći i da je gađanje Sarajlija u redu za kruh u svibnju 1992.godine – iscenirano od strane bošnjačkih snaga iz grada.

Haška tužiteljica MacGregor (Mekgregor) je osporavala vjerodostojnost iskaza Bukve, između ostalog ukazujući da je na karti Sarajeva iz ratnog vremena – krivo pokazivao područja pod kontrolom VRS-a, kako bi umanjio mogućnost ispaljivanja sporne granate koja je u ulici Ferhadija 27.svibnja 1992.godine ubila 26, a ranila 108 Sarajlija.

„Kada spominjete Zlatište možete li reći gdje se ono nalazi u Sarajevu?“, ispitivala je tužiteljica.

„Uglavnom to je lokacija na Trebeviću.“, odgovorio je Bukva.

Kažete da je Armija Bosne i Hercegovine imala tešku artiljeriju na Zlatištu. Zlatište je zapravo držao VRS?“, upitala je tužiteljica ukazujući na izjavu svjedoka.

„Ne, ne.“, poricao je svjedok.

Zlatište, dio Trebevića, je dominantna kota iznad Sarajeva, na kojoj su tijekom troipogodišnje opsade grada bili položaji VRS-a od kuda su, prema istragama, gađani Sarajlije.

Suci tijekom pauze proučavali originalne karte

Pukovnik Bukva pokušao je objasniti razlike u tumačenjima vojnih položaja tvrdnjom da su se zapovjedna mjesta često mijenjala tijekom rata kako ne bi bila izložena neprijateljskoj vatri.

Zbog neslaganja svjedoka obrane i tužiteljstvao – što pokazuju zaplijenjene ratne karte VRS-a, položaje su tijekom sudske pauze – dodatno proučavali i trojica sudaca Raspravnog vijeća, a predsjedavajući sudac Alphons Orie, unio je zaključke u sudski zapisnik.

Nakon što Bukva dovrši iskaz u utorak, obrana generala Mladića će u nastavku suđenja za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini izvesti Milenka Inđića, još jednog oficira VRS-a koji će osporavati odgovornost srpskih snaga za granatiranje Ferhadijine ulice 1992.godine, kao i tržnice Markale 1994.i 1995.godine.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG