Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedok branio samog sebe


Petar Salapura
Petar Salapura
Rijetko kad se haški suci iznerviraju tijekom iskaza svjedoka, no to se dogodilo tijekom svjedočenja pukovnika Vojske Republike Srpske Petra Salapure na suđenju njegovom bivšem nadređenom, generalu Ratku Mladiću.

Budući da je Salapura mijenjao iskaz u vezi saznanja o masovnim pogubljenjima srebreničkih zarobljenika, čak je puštena video snimka jučerašnjeg svjedočenja. I tužiteljstvu i sucima je bilo teško povjerovati u Salapurinu navodnu neupućenost u operaciju ubijanja, kao obavještajnog oficira u Glavnom štabu VRS-a, u kojem je boravio tijekom spornih događaja.

Haško tužiteljstvo je pozvalo pukovnika Salapuru da potvrdi da je za neposredne počinitelje srebreničkih zločina nabavljao lažne isprave, no u dodatnom ispitivanju je željelo pokazati njegovu nevjerodostojnost.

Salapura je izjavio da kao obavještajni oficir ništa nije znao o masovnoj operaciji pogubljenja u Srebrenici, jer se tamo slučajno zatekao zbog prenošenja važnih informacija generalu Mladiću. Tužitelj Vanderpuje je izrazio svoju nevjericu u to opravdanje.

„Sada bih ja želio da znam – zašto Vi kažete da ne znate? Zašto kažete da ne znate, kada načelnik za obavještajni rad, u obavještajnoj upravi Glavnog štaba VRS – jedna od Vaših najvećih obaveza je da prikupite podatke iz raznih izvora, uključujući i ratne zarobljenike. Jedna od Vaših ključnih funkcija je bila da ispitujete te ratne zarobljenike“, ispitivao je tužitelj.

Kako bi pokazao da je Salapura bio uključen u operacije u Srebrenici, tužiteljstvo je prikazalo nekoliko presretnutih razgovora, kao i naređenja u kojima se spominje njegovo ime. Poput primjerice za ometanje komunikacija (15.srpnja 1995.godine) jedinicama Armije Bosne i Hercegovine koje su sa civilima bježale iz Srebrenice.

Salapura se branio kako je to bila uobičajena procedura, dok sa zarobljenicima kao ni progonom protivničkih jedinica - nije imao ništa.

„Pa molim Vas, hehe, ovo je potpuno nelogično. Zapovjednik Glavnog štaba nije obavljao preko mene nikakvu komunikaciju s MUP-om. To je išlo preko službe bezbjednosti. I odgovorno tvrdim da ja s ovim nemam ništa.“, branio se svjedok.
„Gospodine Salapura, ovdje niste da se branite, već da odgovorite na pitanja“
, upozorio je pri tom predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Za razliku od prakse suci su se više puta uključivali u ispitivanje Salapure, čiji je nadređeni obavještajni oficir iz Glavnog štaba VRS-a Zdravko Tolimir, nepravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog učešća u genocidu. Predsjedavajući sudac Alphons Orie, čak je direktno rekao da ne vjeruje u njegovu priču.

„Tu se radi o dokumentima koji sugeriraju – da Vi niste samo sjedili i čekali da odete na liječenje koje Vam je bilo potrebno, već ukazuju da ste Vi imali određenu ulogu u tim događajim“, konstatirao je sudac Orie.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:09 0:00
Direktan link

Tužiteljstvo je kao idućeg svjedoka izvelo žrtvu koja je preživjela masovno pogubljenje zarobljenika u skladištu u Kravici, gdje je prema optužnici ubijeno oko 1000 osoba, 13.srpnja 1995.godine.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:55 0:00
Direktan link

On je pod zaštitnim mjerama skrivenog lika i pseudonimom RM- 256, opisao kako je preživio pogubljenje nakon što je zarobljen zajedno s brojnim muškarcima i dječacima koji su bježali iz Srebrenice.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG