Dostupni linkovi

Suci vještaku obrane: Nije na svjedoku da ocjenjuje iskaze drugih


Mile Poparić
Mile Poparić

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću treći dan za redom s iskazom je nastavio Mile Poparić, vještak za balistiku koji je kao svjedok obrane pokušao osporiti odgovornost srpskih snajperista za ubijanje i ranjavanje Sarajlija.

U završnici glavnog iskaza Poparić je osporavao izjave svjedoka snajperskih napada pa je i upozoren od strane sudskog vijeća.

Poparić je osporavao odgovornost VRS-a za snajpersko ranjavanje i ubijanje Sarajlija, među ostalim i djece. Od preko 1600 smrtno stradale djece – 54 je ubijeno snajperom tijekom opsade devedesetih godina. Kao balistički vještak i svjedok obrane Poparić je pak sugerirao kako su žrtve iz optužnice protiv generala Mladića stradale od unakrsne vatre sukobljenih strana, odnosno slučajno, a ne namjerno od smrtonosnih hitaca snajperista VRS-a.

To je pokušao prikazati i u vezi ubojstva sedmogodišnjeg dječaka Nermina Divovića 1994.godine, pogođenog istim metkom kojim mu je u trbuh ranjena majka Dženana Sokolović.

Prema ovim procjenama koje sam vam sada objasnio – dječak nije mogao biti pogođen istim metkom ako je gađano s desne strane. Ali ako je gađano s lijeve strane – postoji mogućnost da su pogođeni istim metkom“, naveo je Poparić, sugerirajući da je smrtonosni hitac mogao doći s položaja Armije BiH.

Upozoren svjedok i branitelji

Budući da je Poparić kao vještak obrane više sucima nudio svoje mišljenje, nego stvarne dokaze i precizne izračune - više je puta upozoren kao svjedok od strane predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea.

Tako i kad je pokušao osporiti iskaz majke ubijenog dječaka Dženane Sokolović, koja je i sama svjedočila na Haškom sudu o najgorem trenutku njezinog života.

Nije na svjedoku da određuje – tko je točno svjedočio, a tko ne. Molim da imate na umu – da će ovo Vijeće donijeti svoju presudu, ma kakva ona bila – na osnovu dokaza pred Vijećem. A ne na osnovu procjene od strane eksperta i dokaza koji čak nisu pred nama. Ovo je već treći put da vas na to upozoravam“, negodovao je sudac Orie na liniju ispitivanja Poparića od strane obrane.

Prema haškoj optužnici srpske snage su terorizirale sarajevske civile snajperirajući ih i granatirajući gotovo svakodnevno tijekom troipogodišnje opsade (1992-1995), kako bi natjerale vlasti u gradu na prihvaćanje njihovih uvjeta.

Potkraj sudskog dana Poparića je unakrsno počelo unakrsno ispitivati haško tužiteljstvo, što će se na suđenju generalu Mladiću - za genocid, progone i teror Sarajlija - nastaviti i idući tjedan.

Optuženi nije bio nazočan u sudnici u četvrtak, no potpisao je dozvolu da se suđenje nastavi bez njega.

(VIDEO: Završni dio glavnog iskaza Poparića)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG