Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Srebrenica je konstantno granatirana


Džozef Kingori svjedoči u Hagu, 18. srpanj 2012.
Džozef Kingori svjedoči u Hagu, 18. srpanj 2012.
Haško suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom bivšeg vojnog promatrača UN-a iz Srebrenice Džozefa Kingorija. On je kao jedan od dvojice prisutnih vojnih promatrača u zaštićenoj zoni svjedočio o napadu VRS-a te nasilnom rastavljanju bošnjačkih obitelji, odnosno izdvajanju dječaka i muškaraca.

„Kada sam bio tamo Srebrenica je konstantno granatirana“, izjavio je pukovnik Kingori koji je u zaštićenoj zoni proveo 4 mjeseca prije srpnja 1995.godine kada se, prema optužbi, tamo dogodio genocid.

„Ono što sam htio reći da je to bilo uobičajena pojava. Granatiranje je bila uobičajena pojava, a također vatra iz pješadijskog naoružanja, mitraljeska vatra...to je također bilo uobičajeno“, naveo je svjedok.

Prije samog napada vojni promatrač Kingori je primjetio jedinice VRS-a duboko u enklavi u kojoj je vladala nestašica vode, hrane i struje zbog zaustavljanja humanitarnih konvoja. Prema optužbi to je bio plan vodstva bosanskih Srba da prije zauzimanja zaštićene zone tamo stvore nepodnošljive uvjete života.

Višemjesečno granatiranje je eskaliralo 6. srpnja 1995.godine, a o svemu je Kingori kao vojni promatrač - obavijestio nadređene.


„Časni sude, jedina stvar koju smo mogli napraviti u to vrijeme je bilo da obavijestimo sistem UN-a. To jest više nivoe o tome što se događalo. A onda su oni to mogli koristiti ako su željeli izvesti zračne napade ili neku drugu akciju“, objasnio je svjedok.

No akcija međunarodnih snaga je izostala, a VRS je ušao u zaštićenu zonu. Kingori je osobno vidio razdvajanja muškaraca i dječaka od žena i djece, što je već ove godine na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, opisao kao najtužniju stvar koju je ikad vidio. Pokušavao je spasiti maloljetne dječake iz grupe izdvojenih muškaraca, ali vojnici VRS-a su ih natjerali u autobuse za stratišta.

Generalu Mladiću je prigovorio na surovo postupanje sa zarobljenicima u takozvanoj Bijeloj kući, ali je optuženi tvrdio drugačije iako Kingoriju nije dopustio ulazak u nju. U srebreničkoj bolnici su neki pacijenti željeli ostati prilikom deportacija, no vojnici VRS-a su vojnom promatraču rekli da će biti ubijeni ukoliko ne odu.

Prilikom unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala prikazati kako je napad na enklavu VRS-a bio nužan zbog nepoštivanja sporazuma o razoružavanju od strane Armije BiH. Kingori je potvrdio da UN nije imao pristup položajima Armije BiH u zaštićenoj zoni Srebrenica u tzv.trokutu Bandera što je branitelj Stojanović iskoristio kako bi ustvrdio da svjedok nije bio svjestan postojanja i dostave veće količine oružja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:08 0:00
Direktan link

Uz to obrana je pokušala prikazati kako je sama Vlada BiH kriva za masovno iseljavanje civila iz Srebrenice, a ne VRS kako to tvrdi tužiteljstvo.

Nakon završetka unakrsnog ispitivanja Kingorija u četvrtak suđenje će se nastaviti novim svjedočenjem.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG