Dostupni linkovi

Doyle: Bosanski Srbi su se naoružavali iz skladišta JNA


Colm Doyle svjedoči u Haškom tribunalu, 23. kolovoz 2012.
Colm Doyle svjedoči u Haškom tribunalu, 23. kolovoz 2012.
Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Colma Doyla (Dojl), bivšeg člana mirovne misije u Bosni i Hercegovini tijekom 1992. godine.

Doyle, umirovljeni pukovnik Irskih obrambenih snaga, svjedočio je o početku sukoba te vezi Jugoslavenske narodne armije (JNA) s vojnim i političkim vodstvom bosanskih Srba.

„Politički predstavnici sve tri nacionalne zajednice slagali su se da će sukob biti puno krvaviji u Bosni i Hercegovini nego u Hrvatskoj“, posvjedočio je Doyle o svijesti političara koji su znali što će se dogoditi ukoliko se situacija 1992.godine ne razriješi na miran način.

Svjedok je kao specijalni izaslanik lorda Carringtona pokušavao naći rješenje, no situacija je postajala eksplozivnija iz dana u dan.

„Došlo je do povećanja sumnjičavosti i nepovjerenja među svima. Počele su kružiti riječi kao četnik, ustaša...a to nismo ranije čuli. Puno se govorilo što se zbivalo u Drugom svjetskom ratu. I mi smo mislili da je to vrlo ozbiljno“, prisjetio se svjedok.

Doyle je, kao šef promatračke misije Europske zajednice, iz svih gradova u Bosni i Hercegovini gdje su boravili članovi mirovne misije, dobivao informacije o zabrinutosti Hrvata i Bošnjaka zbog sve većeg broja srpskih rezervista koji su se odazvali pozivu na mobilizaciju Saveznih vlasti iz Beograda.


Pri tom je prema njegovim riječima, JNA naoružavala samo jednu stranu.

„Oni su imali svoja skladišta oružja. Koliko sam shvatio ta su skladišta kasnije korištena za naoružavanje Srba. Ne samo da je uzimala JNA, nego je to dolazilo i do jedinica TO (Teritorijalne obrane). I to je ponovno bilo dijeljenje oružja samo jednoj strani“, naveo je Doyle.

Podsjetimo, nakon što je s jedinicama JNA i pobunjenim Srbima ratovao protiv hrvatskih snaga 1991.godine, početkom ožujka 1992.godine Ratko Mladić je preuzeo dužnost zapovjednika 2. vojne oblasti JNA, sa sjedištem u Sarajevu.

Prilikom susreta s bivšim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem potkraj kolovoza 1992. godine Doyle mu je pokazao sliku izgladnjelih logoraša nesrpske nacionalnosti te dokaze o istjerivanju građana nesrpske nacionalnosti iz područja koje su bosanski Srbi smatrali svojima.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:49 0:00
Direktan link


Iako su neki dijelovi iskaza bivšeg šefa mirovne misije Doyle-a i dalje pod velom diplomatskih tajni, tijekom svjedočenja su se mogle čuti informacije o njegovim sastancima sa bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u vezi utjecaja na vodstvo bosanskih Srba.

Obrana: drugi su počeli rat

Na početku iskaza Doyle-a, optuženi je inače upozoren da će sud poduzeti sve mjere kako bi zaštitio svjedoke od uvreda koje je izvikivao na račun nekoliko prethodnih, naglasio je nakon prigovora tužiteljstva sudac Bakone (Justice) Moloto zaustavljajući pri tom još jednu neprimjerenu komunikaciju generala Mladića.
Ratko Mladić u Hagu, 23. kolovoz 2012.
Ratko Mladić u Hagu, 23. kolovoz 2012.

„Gospodine Mladić, molim da spustite ruke jer Vam se sada želim obratiti. Prestanite se tako ponašati. Ovo je sud i ponašati ćete se onako kako se od Vas očekuje“, reagirao je oštro sudac uvažavajući kritike tužiteljstva da takvo ponašanje optuženog ne dolikuje jednom oficiru.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Mladićeva obrana je željela prikazati kako odgovornost za rat leži na drugim stranama. Pri tom je spomenut incident ubojstva srpskog svata u Sarajevu, što je prema obrani, bio jedan u nizu provokacija s bošnjačke i hrvatske strane.

Mladićev odvjetnik Dejan Ivetić ispitivao je Doyle-a detalje o političkim momentima u pregovorima kako bi prikazao da mirovni promatrači nisu bili do kraja upućeni u problematiku te da su svoje zaključke donosili na temelju krivih informacija i procjena.

„Jeste li upoznati da su bosanski muslimani osnovali svoj Krizni štab u vrijeme referenduma (o nezavisnosti BiH)?“, ispitivao je Ivetić želeći prikazati kako su se drugi intenzivnije spremali za rat nego bosanski Srbi, uz spominjanje Patriotske lige koju je osnovala stranka SDA.

Obrana je konstatirala da su zaključci mirovnih promatrača formirani na temelju krivih i pristranih informacija, čitajući pri tom izjave Sefera Halilovića o 80 000 ljudi Patriotske lige pod oružjem još 1991.godine.

Iskaz Doylea koji se tijekom prve godine rata susretao sa svim vojnim i političkim dužnosnicima zaraćenih strana, nastaviti će se u petak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG