Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Promatrač UN-a o teroru nad Sarajlijama


Svjedok Richard Mole u sudnici 1. studenoga 2012.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je svjedočenjem britanskog pukovnika Richarda Mole-a, koji je tužiteljstvu potvrdio svoj iskaz o nasumičnom granatiranju Sarajeva od strane Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

Mole je kao vojni promatrač Ujedinjenih naroda u gradu, potvrdio tužiteljstvu– kako je spomenuti korpus bio pod čvrstim zapovjedništvom Glavnog štaba VRS-a, odnosno da se veći napadi na Sarajevo – nisu mogli dogoditi bez dozvole i naređenja optuženog Mladića.

Granatiranje je često bilo toliko intenzivno da su promatrači UN-a morali bilježiti udare projektila na više službenih stranica, prisjetio se svjedok Mole opisujući metodologiju praćenja otvaranja vatre na Sarajevo pomoću koje su se formirali zaključci o napadima na grad.

Mole je kao vojni promatrač naveo kako je vodstvo bosanskih Srba opsadom Sarajeva željelo utjecati na druga ratišta u Bosni i Hercegovini.

Zaključke da se teror nad Sarajlijama organizirao (a ne da su tisuće poginulih bile kolateralna žrtva sukoba što tvrdi obrana) tužiteljica Rachel Hochhauser je poduprijela - citiranjem zapisnika sa stavovima političkog vođe bosanskih Srba - Radovana Karadžića, iznijetih na Skupštini bosanskih Srba 1992.godine.

„U kojem Radovan Karadžić kaže: borbe u Sarajevu udaljavaju, odnosno onemogućavaju borbe iz (Autonomnoj regiji )Krajine i na Drini – gdje bi eventualno mogli imati sukoba s muslimanima“, citirala je tužiteljica.

Svjedok Mole je tužiteljstvu potvrdio kako su Karadžićeve riječi zapravo vojna uputstva Glavnom štabu VRS-a o strategiji koju treba primijeniti na sarajevskom ratištu.

„Ovo je dokument sa Skupštine, zar ne? Ovo je za mene otkrivljenje i uklapa se u ono što sam Vam već opisao. Ovaj dokument je potvrdio što sam ja sam zaključio iz više različitih izvora i na temelju mog iskustva u Sarajevu“, prokomentirao je svjedok predočeni govor Karadžića, dovodeći ga u vezu s napadima VRS-a na Sarajevo.

Prema riječima britanskog umirovljenog pukovnika, Sarajevsko – romanijski korpus VRS-a koji je držao grad u opsadi, nije mogao samovoljno koristiti logistiku bez odobrenja Glavnog štaba na čijem je čelu bio general Mladić.

Mole se inače u vrijeme rata, susreo više puta s optuženim, kao i njegovim podređenim, zapovjednikom Sarajevsko-romanijskog korpusa – Stanislavom Galićem, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora zbog ubijanja Sarajlija.

„Bilo mi je očigledno da su postojala ograničenja i instrukcije date generalu Galiću – o tome kako treba postići svoj cilj. Jer on nije radio sam. To znamo“, naveo je svjedok ukazujući kako je Galić bio samo karika u zapovjednom lancu koji je doveo do zločina i ubojstva gotovo 12 tisuća građana.Tijekom unakrsnog ispitivanja Mole-a obrana je pokušala prikazati kako su nalazi vojnih promatrača UN-a rađeni na osnovu krivih informacija, umanjući i pri tom ulogu Glavnog štaba VRS-a u operacijama na sarajevskom ratištu.

Uz to branitelj (Dan) Ivetić ispitivao je svjedoka Mole-a o položajima Armije BiH u gradu i napadima na srpske položaje, kako bi prikazao – da su postojali legitimni vojni ciljevi.

Mole, koji je već svjedočio na suđenjima Galiću i Karadžiću, iskaz će dovršiti u petak.

Inače, optuženi Mladić je otišao iz sudnice odmah po početku radnog dana kako bi obavio dvodnevne liječničke pretrage, dozvolivši da se suđenje nastavi bez njega.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG