Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Preko 400 iskaza svjedoka tužiteljstva kao dokaz


Ratko Mladić u Haškoj sudnici
Ratko Mladić u Haškoj sudnici
Nakon jednotjedne pauze, koja će se održavati nakon svaka tri tjedna izvođenja dokaza tužiteljstva, suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom zaštićenog svjedoka, pod pseudonimom RM-032.

Budući da se radilo o insajderu iz VRS-a koji je svjedočio pod punim mjerama zaštite, javnost je isključena iz sudnice. No prije toga sudsko vijeće je dalo nekoliko napomena za nastavak procesa koji želi što više ubrzati jer, osim ispitivanja uživo u sudnici 164 svjedoka, tužiteljstvo planira uvesti i iskaze u pisanoj formi, njih još oko 220.

Zabrinutost sudaca opravdana je u vezi trajanja procesa u kojem Mladićeva obrana može zatražiti još više vremena za izvođenje svojih dokaza i pobijanje, ne samo usmenih, već i pisanih iskaza svjedoka, njih sveukupno planirano oko 411.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie naložio je zato tužiteljstvu - redovito izvještavanje o planu uvrštavanja iskaza svjedoka u pisanom obliku, kojih je do sada podneseno sudu 21, što je tek deset posto od planiranog broja.

„Ovaj postupak se odvija određenim tempom. I sudsko vijeće želi izbjeći situaciju da negdje na pola puta tužiteljstvo reklo da im i dalje treba rasprava o preko 200 svjedoka po Pravilu 92 bis i quarter“, upozorio je Orie o nužnosti efikasnosti i pri uvođenju pisanih iskaza svjedoka u dokaze.


Nova grupa svjedoka tužiteljstva koja će u nastavku suđenja svjedočiti uživo u sudnici - pružiti će iskaze o genocidu na početku rata 1992. godine u bosanskohercegovačkim općinama gdje je rukovodstvo bosanskih Srba preuzelo vlast.

Iako je Mladićev politički šef u vrijeme rata, Radovan Karadžić, oslobođen po toj točki optužnice na polovici suđenja, tužiteljstvo se nada kako će u ovom procesu – to ipak uspjeti dokazati. Za svjedoka insajdera iz VRS-a moglo se saznati jedino kako se radi o osuđeniku. No što je ispričao, ostalo je skriveno, u svrhu što bolje zaštite njegovog identiteta.

Nakon insajdera, o zločinima na početku rata i formiranim logorima iskaz će dati britanski novinar Ed Vulijami (Vulliamy) koji je među prvima prenio zapanjujuće fotografije izgladnjelih i mučenih zatočenika u Omarskoj i Trnopolju.

Optužba će zatim izvesti na klupu za svjedoke Ibru Osmanovića koji je 1992. godine zatočen u zatvoru u Vlasenici, a potom u logorima Sušica i Batković.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG