Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Potresno svjedočenje o Markalama


Svjedok Sulejman Crnčalo u sudnici, 28. rujna 2012.
Svjedok Sulejman Crnčalo u sudnici, 28. rujna 2012.
Protjerivanje s Pala u opkoljeno Sarajevo, gdje mu je potkraj kolovoza 1995.godine ubijena supruga, haškim sucima je opisao Sulejman Crnčalo - kao zadnji, ovotjedni svjedok na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Prije potresnog svjedočenja, o drugom velikom masakru na tržnici Markale, u kojem je ubijeno 37 ljudi, a ranjeno 90 - optuženom Mladiću je zabranjena usmena komunikacija sa svojim braniteljima u sudnici, kako bi ga se onemogućilo da glasno govori i dobacuje uvrede svjedocima.

„Cijela ulica je krvarila“, prisjetio se scene na Markalama svjedok Crnčalo koji je na kobnu tržnicu, 28.kolovoza 1995.godine - otišao potražiti suprugu Pašu, budući da se nije vraćala kući.

„Ta mi slika...nikada od mene neće otići. Centralni dio gdje je granata pala – sve u krvi. Od kraja do kraja. Ograda neka koja je štitila pješake od tramvaja. Na toj ogradi – komadi ljudske garderobe. Na ulici - obuće. Komadi ljudskog tijela. Ona ograda cijela u krvi. Ja – izvan sebe. Samo ono promatram“, plačući je ispričao svjedok.

Suprugu nije pronašao na mjestu eksplozije pa ju je potražio u bolnici. Na žalost, njezino tijelo je već odvezeno u mrtvačnicu.

„Sedam tijela leži. Moja žena je bila s jednog kraja treća u tom redu. Sve žene. Ljudski je zaplakati“, opisao je svjedok.

Ratko Mladić u sudnici 28. rujna 2012.
Ratko Mladić u sudnici 28. rujna 2012.
Osim što je opisao kako je u Sarajevu svaka ulica bila krvava od stradalih građana, od kojih su mu neki ubijeni snajperskim hicima ispred očiju, Crnčalo je ispričao kako je prehodno prognan s porodicom s Pala polovicom 1992.godine.

Budući da su neki građani nesrpske nacionalnosti ubijeni, svjedok je s predstavnicima
Bošnjaka otišao do predsjednika Vlade Republike Srpske Nikole Koljevića, koji im je rekao – da im ne može garantirati sigurnost. Crnčalo, koji je i sam uhićen i prebijen u policijskoj stanici, prisjetio se kako mu je politički skup Radovana Karadžića, dodatno učvrstio odluku o odlasku.

„Radovan drži govor na tom skupu i kaže – treba napadat' svaku muslimansku kuću, gdje god da je, jer tako braniš svoju kuću“, citirao je svjedok Karadžića koji se trenutno brani od sličnih optužbi kao i Mladić.

Crnčalo je saznao da su stanovnici Pala nesrpske nacionalnosti koji su ostali – ubijeni.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:05 0:00
Direktan link


Obrana se tijekom unakrsnog ispitivanja najviše bavila predratnim događajima na Palama i okolici, neuspješnom mobilizacijom Bošnjaka i Hrvata u JNA - nasuprot uspješnoj kod građana srpske nacionalnosti te incidentima koji su bili navodni okidač za ratne događaje.

Suđenje će se nastaviti idući tjedan novim iskazom svjedoka optužbe za dvostruki genocid i druge zločine VRS-a u Bosni i Hercegovini.

Optuženom zabranjena usmena konzultacija

Prije svjedočenja Crnčala haški suci su zbog „niza incidenata“ tijekom svjedočenja pet svjedoka zabranili generalu Mladiću usmenu konzultaciju u sudnici.

„U jednoj od tih situacija gospodin Mladić je iznio zapažanje da svjedok laže“, dao je primjer vrijeđanja svjedoka predsjedavajući sudac Alphons Orie, koji je dan prije nekoliko puta upozorio optuženog da se ne obraća svjedoku (Osmanu Selaku) te da ne bude glasan.

Sudac Orie je ostavio optuženom mogućnost da na komadu papira napiše nekoliko napomena i preda ju braniteljima kada je to neophodno.

Mladić inače aktivno sudjeluje u svojoj obrani konstantnim napomenama svom timu obrane, što je često nerviralo suce budući da je u mnogo slučajeva optuženi pri tom ostavio upaljen mikrofon, ili je bio preglasan, tako da su ga mogli svi čuti u sudnici i oko
nje.

Zbog svojih komentara jednom je čak i izbačen iz sudnice, što je presedan u haškom procesuiranju.

Mladićev branitelj Branko Lukić je izjavio kako razumije odluku sudaca, ali i napomenuo da će konzultacija s klijentom biti usporena zbog toga u sudnici jer sporo piše zbog zdravstvenog stanja.

Kao idući svjedok za ponedjeljak je najavljen doktor Idriz Merdžanić koji je već dao iskaz na Haškom sudu o napadu na mjesto Kozarac, zatočavanju i ubijanju civila u logoru Trnopolje te protjerivanju civila nesrpske nacionalnosti iz općine Prijedor.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG