Dostupni linkovi

Nakon jednotjedne pauze haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je daljnjim iskazima svjedoka obrane, oficira koji su sudjelovali u spornim operacijama preuzimanja bosanskohercegovačkih općina u kojima je prema optužnici – progon Bošnjaka i bosanskih Hrvata 1992.godine dosegnuo razmjere genocida.

Miladin Gagović, zapovjednik jedne od fočanskih jedinica bosanskih Srba, kao prvi ovotjedni svjedok obrane - poricao je te optužbe tvrdeći da je nesrpsko stanovništvo – samo otišlo.

Gagović je u iskazu i svjedočenju preko video-veze porekao da su srpske snage dobile naredbu – da protjeraju Fočake nesrpske nacionalnosti prilikom zauzimanja općine. Pri tom je izjavio – kako su oni većinom otišli prije i po izbijanju borbi u travnju 1992.godine.

Što se tiče izjave što sam dao – ja stojim iza te izjave jer sam živio prije izbijanja sukoba na području Foče i prvi susjedi su mi bili muslimani. Sve sam rekao. I oni su meni govorili – što Vi čekate što nismo otišli. I onda nakon tih njihovih izjava i ja sam izvukao obitelj prema Crnoj Gori.“, pojasnio je svoj stav o „dobrovoljnom odlasku“ nesrpskog stanovništva Foče, općini iz koje su mnogi svjedoci optužbe dali iskaz o proživljenim zločinima.

Rogatički logor ili sklonište?

Milenko Janković
Milenko Janković

Nakon objašnjenja progona više tisuća nesrpskih građana u Foči – iz kuta obrane, objašnjenje za logor rogatičkoj školi „Veljko Vlahović“ pokušao je ponuditi Milenko Janković, zapovjednik jedinice u Rogatičkoj brigadi bosanskih Srba.

Janković je pri tom poricao optužbe - da je lokalna škola pretvorena u logor i sistematsko mučilište za zarobljene civile, tvrdeći da se zapravo radilo o prihvatilištu.

„U školu Veljko Vlahović smješteni su civili, kako muslimanske nacionalnosti tako i ostalih nacionalnosti, u cilju njihove zaštite od ratnih aktivnosti koje su se događale na području grada Rogatice.“, naveo je Janković koji je u unakrsnom ispitivanju optužbe izjavio da nije čuo za rasprostranjene zločine nad zatočenicima više zatočeničkih centara – logora na području Rogatice, o čemu je i nekoliko svjedoka optužbe ranije dalo iskaz.

Obrana generala Mladića od optužbi za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti će se iskazima novih svjedoka obrane koji će također osporavati optužbe za organizirane masovne zločine u Foči i Rogatici s rezultatom od više tisuća ubijenih.

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG