Dostupni linkovi

Poparić kontra nalaza nizozemskog vještaka


Mile Poparić u sudnici 5. studenog 2015.
Mile Poparić u sudnici 5. studenog 2015.

Vještak obrane različito o snajperiranju Sarajlija od vještaka optužbe

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvotjedno svjedočenje je završio vještak za balistiku Mile Poparić, koji je kao svjedok obrane pokušao osporiti nalaze o odgovornosti srpskih snajperista za ubijanje sarajevskih civila.

U završnici dodatnog ispitivanja Poparić je najviše kritizirao istragu stručnjaka za snajpere nizozemske vojske Patrika Van der Vajdena (Weiden) – koji je za potrebe optužbe obišao mjesta stradavanja Sarajlija, zaključivši – da su građani mogli biti pogođeni s položaja Vojske Republike Srpske.

Van der Vajden je posjetio Sarajevo više puta između 2006.i 2009.godine analizirajući 17 incidenata u kojima su se stanovnici Sarajeva našli na meti snajpera. Na osnovu iskaza očevidaca, tragova i raznih istraga u vrijeme rata - Van der Vajden je utvrđivao izvor snajperske vatre. Kao u slučaju ranjavanja trogodišnje djevojčice Anise Pite u njezinoj kući 1992.godine.

Vještaka za balistiku Poparića tužiteljica Carolyn Edgerton je zato u dodatnom ispitivanju suočila s nalazima koji ukazuju na snajpersku vatru, a ne na slučajne pogotke i kolateralne žrtve - kako je kao svjedok obrane pokušao prikazati.

Znate, pošto ste proučavali taj izvještaj – gospodin Van der Vajden je dao fotografije gdje se pokazuje da je postojala jasna linija vidljivosti sa Špicaste stijene do mjesta incidenta. I isto tako je naveo da se žrtva igrala vani sat i pol prije nego što je pogođena. Što je ustvari u direktnoj suprotnosti s Vašim stavom u vezi linije vidljivosti. Vi to znate zar ne?“, suočila je i upitala Poparića tužiteljica.

Tužiteljstvo: Žrtve bile vidljive s položaja VRS-a

U slučaju ranjavanja djevojčice - vještak obrane Poparić je ustvrdio da nije bila vidljiva s položaja VRS-a, kao ni žrtve iz dva tramvaja 1995.godine u Ulici Zmaja od Bosne. Tužiteljica Edgerton je zato Poparića podsjetila - kako je snajperski vojni stručnjak Van der Vajden u svojoj istrazi zaključio drugačije.

„Moglo se vidjeti mjesto incidenta s nekoliko dobrih položaja, a onda to direktno pobija Vaš stav – da se na tramvaj pucalo sa zgrade Izvršnog vijeća. Vi znate za taj njegov stav, zar ne?“, suočila je dva različita nalaza tužiteljica.

Gospodin Vajden je krivo odredio mjesto na kojem su bili tramvaji“, osporavao je pak Poparić nalaze vještaka optužbe.

Konačan sud – čiji je vještak bio u pravu – donijeti će u presudi haški suci.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid, progone, teoror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1992-1995) nastavit će se idući tjedan iskazom novog svjedoka obrane.

VIDEO: Završni dio iskaza Poparića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG